Politika

Megvan a választás végeredménye

Megvan a választás végeredménye

2022. április 15., péntek
Megvan a választás végeredménye

Kiderült, melyik párt mennyi voksot kapott.

A magyarországi lakóhellyel rendelkezők a pártlista mellett egyéni jelöltekre is szavazhattak a lakóhelyük szerinti választókerületben. Akik pedig nem rendelkeztek magyarországi lakhellyel, levélben adhatták le voksukat a pártlistára.

Az NVI levélszavazatok megszámlálása alapján készített jegyzőkönyve szerint a legtöbb érvényes levélszavazatot a Fidesz-KDNP kapta, összesen 251 468-at. Ezt követi a hatpárti ellenzék 11 034 érvényes szavazattal, a Mi Hazánk 2836-tal. A Magyar Kétfarkú Kutyapárt 1636 szavazatot kapott levélben, a Megoldás Mozgalom és a Normális Élet Pártja pedig alig pár százat.

Összesen 8 587 628 érvényes pártlistára leadott szavazatot számláltak.

A Fidesz-KDNP-nek összesen – a töredékszavazatokkal együtt – 4 390 962 szavazata volt., A hatpárti ellenzéknek 3 526 480, a Mi Hazánk Mozgalomnak 639 551.

az NVB a kedvezményes mandátum számával csökkentett, 92 mandátumot tudott kiosztani az úgynevezett d'Hondt-módszerrel. Ennek alapján pedig a DK–Jobbik–Momentum–MSZP–LMP–Párbeszéd-listának 38, a Fidesznek 48, a Mi Hazánknak 6 országos listás mandátumot adott ki.

(via Index)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.