Meteor

Vízhiányos időszakba lépett Magyarország

Vízhiányos időszakba lépett Magyarország

2022. március 22., kedd
Vízhiányos időszakba lépett Magyarország

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara hivatalosan is kihirdette a vízhiányos időszakot hétfőtől. E szerint a mezőgazdasági termelőknek nem kell vízkészletjárulékot fizetni, és vízjogi engedély nélkül is egyszeri rendkívüli öntözésre jogosultak.

A Kamara tájékoztatása szerint már rögtön a vegetációs időszak elején rendkívüli aszály lépett el.

Az elmúlt három hónapban - azaz a tél egészében - rendkívül kevés csapadék esett.

Emiatt a talaj felső 20 centiméteres rétege még tovább száradt, így a nedvességtartalma országosan alig éri el a 40%-ot. Van, ahol még ennél is súlyosabb a helyzet.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat (MET) Facebook-posztjában megfogalmazott kiegészítése szerint csapadékra leghamarabb március utolsó hetében van kilátás, ezen a héten egész biztosan száraz, meleg idő várható - ami ugyan kedvező időjárás, de nem csapadék nélkül. Emiatt ugyanis még tovább súlyosbodik a vízhiány, ami komoly gondokat okozhat a hamarosan induló vetések szempontjából.

(via NAK)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.