Kultúra

Szabadtéri kiállítás a Klauzál téren

Szabadtéri kiállítás a Klauzál téren

2023. október 19., csütörtök
Szabadtéri kiállítás a Klauzál téren

Október 29-ig várja az érdeklődőket a Zsigmond Vilmos Filmfesztiválról és a 100 éves Belvárosi Mozi történelméről készült szabadtéri kiállítás amit bárki megtekinthet a Klauzál téren. A képeken egyaránt megtalálhatóak a régi moziplakátok, mozijegyek, valamint a fesztivál idei programja, de a fesztivál névadójának életébe is betekintést kapnak a járókelők. A kiállítást megtekintők láthatják azt is, hogy hogyan festett a Belvárosi Mozi régen a felújítás előtt, valamint a filmklubokról is olvashatnak.

A nemzetközi Zsigmond Vilmos Filmfesztivál október 24 és 28 között színes programokkal várja az érdeklődőket a Belvárosi Moziban. A legendás operatőrről elnevezett rendezvénysorozatot immáron hetedik alkalommal rendezik meg, amelyre idén elsősorban egy szabadtéri kiállítással szeretnék felhívni a járókelők figyelmét.

Zsigmond Vilmos a világ egyik leghíresebb operatőreként egészen élete végéig igyekezett ápolni a Szegedhez fűződő gyökereit. A város még a filmes életében tisztelete jeléül díszpolgárává avatta, majd nem sokkal később a Belvárosi Mozi elnevezte róla a legnagyobb termét. Az operatőr 2016-ban hunyt el, a mozi pedig 2017-ben megalapította a Zsigmond Vilmos Nemzetközi Filmfesztivált, amely a versenyprogramban szereplő filmeknek az operatőri teljesítményét díjazza. Az ilyen típusú fesztiválokból pedig csak néhány van a világon.

Zsigmond Vilmos nevéhez olyan filmek kötődnek, mint a Szarvasvadász, a Gyilkos túra, vagy a Sugerlandi hajtóvadászat. A Steven Spielberg által rendezett Harmadik típusú találkozások című film képi világának megteremtéséért, pedig 1978-ban Oscar-díjat nyert.  Az aranyszobrot Goldie Hawn és Jon Voight adta át neki és többek között erről is látható fénykép a kiállítás egyik tablóján.

Emellett pedig a híres operatőrnek kettő kézzel írt levele is megtalálható az egyik tablón, amin a következő olvasható:

„Itt, a Belvárosi Moziban láttam életem első filmjeit… Soha sem gondoltam arra, hogy valamikor itt fogják vetíteni azokat a filmeket, amiket én fényképeztem! Örülök, hogy itt mutatták be a „Bánk Bán”-t. Szeretettel, Vilmos Zsigmond”

A legendás operatőr mellett a járókelők képeket láthatnak a régi vetítőgépekről, valamint megcsodálhatják, hogy hogyan festett a mozi régen még a felújítás előtt és, hogy néz ki ma a felújított filmszínház.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.