Kultúra

Kínai agyagkatonák kerültek a Rákóczi téri kormányhivatal aulájába

Kínai agyagkatonák kerültek a Rákóczi téri kormányhivatal aulájába

2023. július 20., csütörtök
Kínai agyagkatonák kerültek a Rákóczi téri kormányhivatal aulájába

Felbecsülhetetlen értékű kulturális és történelmi kincset hozott Csongrád-Csanád vármegyébe a Móra Ferenc Múzeum időszakos kiállítása, amely a kínai császárság fénykorának temetkezési tárgyait mutatja be. A Csin-dinasztiát megidéző tárlat három darabja a Csongrád-Csanád Vármegyei Kormányhivatal központi épületében is megtekinthető.

Május végén nyitotta meg kapuit az Agyagkatonák – az első kínai császár halhatatlan őrei című kiállítás a szegedi Móra Ferenc Múzeumban. Kína első császára, az i.e. 247-221. között uralkodó Csin Si Huang-ti sírhelyét mintegy 8000 életnagyságú agyagkatona őrizte, a terrakotta hadsereget 1974-ben fedezték fel.

A monumentális sereg egyik érdekessége, hogy a katonák megformálása során az alkotók valósághű ábrázolásra törekedtek, az agyagba vésett részletek a kínai katonai felszerelések és fegyverek rendkívüli precizitását tükrözik, de emellett az arcukat is egyedi vonásokkal látták el. Így mosolygós, kedves figurák mellett morcos, szigorú tekinteteket is felfedezhetnek rajtuk a látogatók.

A Csongrád-Csanád Vármegyei Kormányhivatal és a Móra Ferenc Múzeum közötti együttműködésnek köszönhetően nyitvatartási időben, ingyenesen három agyagkatona szoborfej várja a látogatókat a hivatal Rákóczi téri épületének aulájában, előreláthatóan az év végéig.

A minikiállítás célja, hogy az épület látogatói közelebbről megismerhessék a kínai kultúra és történelem fontos korszakát, de egyúttal kedvcsinálóként is kíván szolgálni a Magyarországon rendkívüli tárlat megtekintéséhez, mely december 31-ig látható a Móra Ferenc Múzeumban.

Via: Csongrád-Csanád Vármegyei Kormányhivatal

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.