Kultúra

Nemzetközi irodalmi díjat kapott Darvasi László

Nemzetközi irodalmi díjat kapott Darvasi László

2019. május 10., péntek
Nemzetközi irodalmi díjat kapott Darvasi László

A szegedi író Isten. Haza. Csal. című novellás kötetének német fordításáért kapta az első Aleksandar Tisma Nemzetközi Irodalmi Díjat.

Darvasi László 2016-ban megjelent kötetének Wintermorgen című német fordításáért kapta a nemzetközi elismerést, melyet az ugyanabban az évben létrejött Aleksandar Tisma Alapítvány ítél oda két évente olyan világnyelven keletkezett műnek, melyet később angolra, franciára vagy németre fordítottak. Az öt tagú zsűri – Peter Handke, Ilma Rakusa, Mathias Enard, Vladislava Gordic Petkovic és Konrád György – indoklása szerint Darvasi nyelvének mágiája képes a legszörnyűbb dolgokat is felemelni, ez pedig a novelláskötetet is egyedülálló olvasási élménnyé teszi. "A szerző 35 novellán keresztül foglalkozik a rendezetlen családi viszonyokkal, a szociális nincstelenséggel és elhagyatottsággal, a bűnözéssel és balesetekkel, de titokzatos történésekkel is, amelyek a mindennapi életet kibillentik megszokott kerékvágásából. Darvasi alakjait valamiféle nosztalgikus vigasztalanság jellemzi, amely abszurditása időnként Kafkát idézi. A szerző bravúrosan fejezi ki a karakterek érzelmeit, és mutatja be tetteiket, szuggesztív erejével pedig olyan rémálomszerű világokat teremt, amelyek egyszerre ijesztenek meg és nyűgöznek le" - olvasható az indoklásban. Az író az elismerést június 24-én veheti át Újvidéken.Aleksandar Tisma 1924-ben született és 2003-ban hunyt el, a kortárs szerb irodalom egyik legismertebb alakja. Az író-költő a Szerb Tudomány és Művészeti Akadémia tagja volt, számos elismerést kapott szerb nyelven írt műveiért, valamint fordításaiért.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.