Kultúra

Február szinte minden hétvégéjén bemutatóval készül a szegedi színház

Február szinte minden hétvégéjén bemutatóval készül a szegedi színház

2017. január 19., csütörtök
Február szinte minden hétvégéjén bemutatóval készül a szegedi színház
szinhaz_sajttaj001kf (1)

Donizetti Don Pasquale című vígoperáját, Mozart Varázsfuvolájának gyermekváltozatát és a Szegedi Kortárs Balett Abszurdia című produkcióját mutatja be februárban a Szegedi Nemzeti Színház.

Január végére már csak egy premiert tartogat közönségének a Szegedi Nemzeti Színház, hiszen az alkotók már gőzerővel készülnek a februári bemutatókra.

Keszég László

rendezésében mutatják be hamarosan

Ödön von Horváth

Mesél a bécsi erdő című darabját, mellyel kapcsolatban a tagozatvezető-főrendező elmondta, egy kamaszkortól időskorig ajánlott, tanulságos, ízig-vérig közép-európai népszínműről van szó. Figyelemfelkeltő és építő jellegű - fogalmazott Keszég, melynek szerinte egyébként is a színházak fontos küldetésének kell számítson.

szinhaz_sajttaj007kf

Sándor János

rendező a teátrum műsoráról tartott keddi sajtótájékoztatón elmondta, hogy a gregori hagyományok felé visszanyúlva állítja színpadra

Donizetti

Don Pasquale című vígoperáját. Olyan előadást láthat majd február 3-tól a közönség, amelybe a címszerepet többször is óriási sikerrel játszó, 2006-ban elhunyt

Gregor József

is szívesen beállna. Úgy fogalmazott, "nem sózza és borsozza tovább" az eredeti történetet, tisztelettel nyúl a klasszikus műhöz, melyből a nadrágletolós poént is száműzi. Hangsúlyozta, a darab önmagában, zene nélkül, színműként is megállná a helyét, így az operaénekesek nemcsak elénekelni, hanem eljátszani is igyekeznek majd a történetet. A címszerepet

Altorjay Tamás

és

Cseh Antal

, Ernestót

Hanczár György

és

Horváth István

, a cserfes fiatal özvegyasszonyt, Norinát

Kónya Krisztina

és

Kovács Éva

alakítja majd. Kónya Krisztina változatos évadot tudhat magáénak - hívta fel rá a figyelmet

Gyüdi Sándor

főigazgató -, a Sly és a mostani vígopera mellett utolsóként a Faustban láthatja a közönség. Érdekesség egyébként, hogy Donizetti-műveket egymás után harmadik éve állít színpadra a szegedi teátrum. A Mementó című táncszínházi előadást február 13-án mutatják be a Nagyszínházban,

Szokolay Dongó Balázs

szerint egy érdekes, nem lineáris történetmesélésen alapuló előadást láthatnak majd az érdeklődők. Rajzolatok a fájdalomról, mozgásban - a zeneszerző így jellemezte legegyszerűbben, melynek témája a Szovjetunióban hurcolt politikai foglyok és kényszermunkások emléke. Február 17-én Abszurdia címmel egy képzelt országban zajló furcsa eseményekről szóló fantasy-mesét mutat be a Szegedi Kortárs Balett.

Juronics Tamás

rendező-koreográfus elárulta, a felnőtteknek könnyed játékos nyelven szóló mese Közép-Európában játszódik, kritikus és önkritikus hangon szól a bennünket körülvevő világról. A darab zenei motívumaiban szélsőséges eszközöket alkalmaznak majd:

Frankie Látó

szegedi dzsesszhegedűs improvizációi mellett hallhatók lesznek a Beatles-dalai is - tette hozzá. Érdekességképp elárulta, a téli betegségek miatt kihagyott próbaidőszakok most gyors és hatékony munkát követelnek meg a társulattól.

szinhaz_sajttaj011kf

Mozart

Varázsfuvolájának

Lackfi János

gyermekek számára készített meseolvasatát Parázsfuvolácska címmel

Toronykőy Attila

rendezésében február 24-én mutatják be. A Budapesti Operaházban több évad óta sikerrel játszott adaptáció cselekményének helyszíne ezúttal egy cirkusz lesz. Az Éjkirálynője légtornászként, Sarastro varázslóként, Papageno pedig mint egy bohóc jelenik meg a manézsban. A cím többször is visszaköszön majd az előadás során, Toronykőyék kitalálták, hogy led-lámpás tollakat osztanak majd a gyerekek között, így vonva be őket a darabba. Ők lesznek a parázs a szerelmesek tűz-víz próbája során. Az előadás kettős szereposztással fut majd, tekintve, hogy több mint harminc alkalommal szeretnék meghirdetni. Olyan énekeseket kerestek a Parázsfuvolácskához, akik korukból adódóan Szegeden még nem mutatkoztak be, vagy eddig elsősorban külföldi és nagyobb hazai teátrumokban szerepeltek. Az előadás azzal is igyekszik közelebb hozni az operát a gyermekekhez, hogy a zenekar a színpadon, jól látható helyen, a játéktér fölött helyezkedik majd el. A darabban szinte kivétel nélkül szerepelnek azok az énekesek, akik sikert arattak az

Alföldi Róbert

rendezte, az Armel-fesztiválon bemutatott szegedi Varázsfuvola-produkcióban. A filmek és filmzenék rajongóinak örömhír, hogy február 18-án Szegedre is megérkezik a Hollywood Magyarországon. Hans Zimmer legismertebb dallamai csendülnek majd fel, többek között a Gladiátor, a Karib-tenger kalózaiból, a Batman-ből, az Esőemberből és az Eredetből.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.