Kultúra

Elhunyt Gaskó Béla, a Móra Ferenc Múzeum muzeológusa

Elhunyt Gaskó Béla, a Móra Ferenc Múzeum muzeológusa

2016. december 3., szombat
Elhunyt Gaskó Béla, a Móra Ferenc Múzeum muzeológusa
gasko_bela01_gs

Dr. Gaskó Béla, a Móra Ferenc Múzeum muzeológusa és rovarásza 67 éves korában hunyt el.

Szeged város kiváló rovarásza 1974 óta dolgozott a Móra Ferenc Múzeumban, kora gyerekkorától érdeklődött a természet iránt. Ezt a szeretet adta tovább mindenkinek akivel találkozott, számos fiatalt indított el pályáján.

Dr. Gaskó Béla

több tudományterületen alkotott maradandót, fáradhatatlan lelkesedéssel kutatta a Dél-alföldi régió élővilágát, gyűjtötte a rovarokat. Negyven év alatt létrehozta a legnagyobb vidéki bogárgyűjteményt. Nagy eredményeket ért el a természetvédelem területén is, olyan átfogó természeti értékfeltáró programokat indított, melyek megalapozták a dél-alföldi természetes és természetközeli élőhelyek törvényi oltalom alá helyezését. Irányítása alatt virágzott fel újra a Móra Ferenc Múzeum Természettudományi Osztálya. Életművét a szakma 2006-ban Pro Natura Emlékplakettel ismerte el, 2012-ben megkapta a Magyar Arany Érdemkereszt kitüntetést, 2013-ban Ásotthalom díszpolgárának választották. 2016. december 5-én 11 órakor a szegedi Református és evngélikus temetőben kísérik végső útjára, búcsúztatása december 11-én 10 órakor lesz a szegedi Evangélikus templomban.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.