Kultúra

A Muzsikás tartott rendhagyó énekórát a Karolina-iskolában + FOTÓK

A Muzsikás tartott rendhagyó énekórát a Karolina-iskolában + FOTÓK

2016. szeptember 23., péntek
A Muzsikás tartott rendhagyó énekórát a Karolina-iskolában + FOTÓK
muzsikas002kf

A szegedi Karolina-iskola általános iskolás diákjai különleges énekórán vehettek részt csütörtökön. A tanárok ezúttal a Muzsikás együttes tagjai voltak.

A zenei nevelést nem lehet elég korán kezdeni - mondta

Kodály Zoltán

, és vallja ma is minden zenetanár. A zene nemcsak a léleknek tesz jót, de fegyelemre tanít és fokozza az iskolai teljesítményt is, ráadásul nagyon fontos része az alapműveltségnek. A Muzsikás együttes küldetésének tartja a magyar néphagyományok közvetítését, ezért 2004 óta folklórprogramokat szerveznek szerte az országban. Eddig több mint 600 iskolában fordultak meg, alkalmanként 200 tanulónak zenélve.

Sipos Mihály

prímás, a Muzsikás együttes tagja portálunknak elmondta, a rendhagyó énekórán a gyerekek megismerkednek a hegedűvel, a hosszú furulyával, a tamburával és a gyimesi ütőgardonnal; valamint ismert népdalokat és csujogatókat tanulnak. "Úgy gondolom, a zenetanárok nagyon nehéz helyzetben vannak manapság, hiszen hetente csak egy énekórájuk van a gyerekkel, ami kevés ahhoz, hogy a tananyag mellett a saját népzenénket is megismertessék velük. Ugyanakkor a kortárs magyar popzene sem érthető meg népzenei alapműveltség nélkül." A Karolina-iskola alsó tagozatosai, illetve 5., 6., és 7. osztályos tanulói vettek részt a Muzsikás együttes koncertjén, természetesen ők sem maradhattak ki az éneklésből és a táncból sem. Mivel a Muzsikás mindenképpen fontosnak tartja ezt a programot, ezért több mint tíz éve saját erőből indította el a koncertsorozatot. A Muzsikás az iskoláktól ezért semmilyen anyagi támogatást nem kér, a műsort a legnagyobb hazai olajipari vállalat tehetséggondozó programja támogatja.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.