Kultúra

A nagyszentmiklósi aranykincsről nyílik kiállítás a szegedi Móra-múzeumban

A nagyszentmiklósi aranykincsről nyílik kiállítás a szegedi Móra-múzeumban

2016. március 8., kedd
A nagyszentmiklósi aranykincsről nyílik kiállítás a szegedi Móra-múzeumban
A nagyszentmiklósi aranykincsrõl nyílik kiállítás Szegeden

A kora középkor egyik legjelentősebb aranyleletéről, a nagyszentmiklósi aranykincsről nyílik kiállítás pénteken a szegedi Móra-múzeumban.

Szilágyi Kata

, a kiállítást bemutató keddi sajtóbejáráson elmondta, 1799-ben egy szerb szőlősgazda árkot ásott Nagyszentmiklós határában: a munka közben talált rá a felbecsülhetetlen értékű aranyedényekre, amelyek összsúlya körülbelül 10 kilogramm volt. A kincs darabjai kereskedőkön keresztül jutottak el Pestre, ahol végül a Boráros tér névadója,

Boráros János

városbíró gondoskodott összegyűjtésükről. A nagyszentmiklósi aranykincs végül Bécsbe, a Császári és Királyi Régiségtárba került. Mivel a megtalálók a kincs létét eltitkolták, nem kaptak semennyi pénzt a kamarától, ezért a szőlősgazda felesége, Ikonia többször ment Bécsbe, hogy "megtalálói jutalmát" kikönyörögje. Ikonia "őszinte" vallomása során kiderült, hogy a 23 aranyedény melletti apróságokat - fülbevalók, edények letört fülei - beolvasztották és saját ékszereket készítettek ezekből. A leletegyüttes tartalmazott egy keresztet is, ennek eltűnése régészeti szempontból komoly veszteség, mert segített volna pontosan meghatározni, mikor és hol készülhettek a tárgyak - közölte a szakember. Az elmúlt két évszázadban három népcsoporthoz is kötötték a leletegyüttest: a 8. századi avarokhoz, a 9. századi dunai bolgárokhoz, illetve a 10. századi dunai bolgárokhoz. A ma elfogadott tudományos elmélet szerint a kincsegyüttes az avar fejedelmi kincstár része lehetett - mondta Szilágyi Kata. A kincset a bécsi Kunsthistorisches Museumban őrzik, azonban a szegedi közgyűjtemény tulajdonában van a leletegyüttes 20. század elején készült galvanoplasztikai másolata, melyet most a nagyközönség számára is bemutatnak. A tárlat látogatói emellett a múzeum földszinti termeiben kiállított tárgyak segítségével megismerkedhetnek az avarok és a honfoglaló magyarok fémművességével és ötvösművészetével is.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.