Kultúra

Frei Tamás Szegeden: A magyarokra jellemzőek a kreatív megoldások + FOTÓK

Frei Tamás Szegeden: A magyarokra jellemzőek a kreatív megoldások + FOTÓK

2015. november 16., hétfő
Frei Tamás Szegeden: A magyarokra jellemzőek a kreatív megoldások + FOTÓK
frei07kf

Negyedik, “Agrárbárók – Magyarország az oroszok csapdájában” című könyvét mutatta be Frei Tamás a Napfény Városában vasárnap este.

Megtelt a Belvárosi Mozi vasárnap este, nagy tömeg volt kíváncsi a világjáró televíziós riporter új kötetének bemutatójára, amely a tekintetben különlegesség számba ment, hogy magáról az

Agrárbárókról

esett kevés szó:

Frei Tamás

a közönség által feltett kérdésekre fókuszált, így a nyitó témát egy aktuális felvetés adta: a migrációs válság és a terrorizmus. Frei szerint ez egy komplex probléma, ami csak rosszabb lesz, úgy fogalmazott, hogy elindul Európában a "libanonizálódás" folyamata, ugyanis Bejrútban a mindennapi élet része lett a terrortámadások veszélye, az emberek kerülik a tömeget, a piacokat - ez várható az öreg kontinensen is, az európaiaknak is fel kell készülniük arra, hogy ilyen megtörténhet. A célpontokról azt mondta Frei Tamás, hogy az Egyesült Államok már hatékony védelmet épített ki, így Európára koncentrálódnak a terrortámadások, mert az Európai Uniónak nincs egységes koncepciója ez ellen, tehetetlenül áll a probléma előtt. Kiemelte a volt gyarmattartó országok veszélyeztetettségét, így a legfenyegetettebb államokként Franciaországot, Nagy-Britanniát, Olaszországot és Oroszországot jelölte meg. Az egyik kérdés a szerző mindennapjaira vonatkozott, ugyanis Frei Tamás háromlaki életet él: idejének egyharmadát Nizzában, egyharmadát Miamiban, egyharmadát pedig Budapesten tölti. Frei a különböző nemzeti sajátosságokra hívta fel a figyelmet e hármas életmód kapcsán: míg a magyarokra a kreatív problémamegoldás a jellemző, addig Nizzában meghatározó a helyi közösség összetartása, az Egyesült Államokban pedig - miután átjut a szigorú beléptetési rendszeren az ember - a szabadság érzése fogható meg a leginkább. A külföldön élő magyarokról megjegyezte, hogy mind tehetségesek - mint ahogy az itthon élő honfitársak is - ugyanis a hazai viszonyok, a versengés megedzik az embert, és így külföldön könnyebb érvényesülni. A közönség kíváncsi volt hazánk külföldi megítélésére is. Az előadó szerint Európában az emberek többségének határozott véleménye van Magyarországról, legyen pro vagy kontra, de ismerik Magyarország nevét, stabilan fent vagyunk a térképen. Hangsúlyozta, hogy nyugaton máshogy osztják fel a világot: beszélnek az Atlanti-nyugatról, vagy az Atlanti-óceán partividékéről, az Egyesült Államokról, Nagy-Britanniáról, Franciaországról, Portugáliáról, Spanyolországról, utána jön Közép-Európa, amely a nyugat értelmezésében Németország, Svájc, Olaszország és Ausztria, majd jön Kelet-Európa, melynek - ha fejlődik - Szlovéniával és Csehországgal együtt Magyarország lehet a nyugati pólusa, az összekötő Kelet és Közép Európa között.

Elindul Európában a "libanonizálódás" folyamata, ugyanis Bejrútban a mindennapi élet része lett a terrortámadások veszé...

Szerző: Szegedma Hírportál2015. november 16.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.