Kultúra

Szörényi Leventében máig élénken él újszegedi koncertjük emléke

Szörényi Leventében máig élénken él újszegedi koncertjük emléke

2015. március 12., csütörtök
Szörényi Leventében máig élénken él újszegedi koncertjük emléke
illes50_szorenyi_levente04_gs

Slágereiket még azok a mai huszonévesek is ismerik, akik sosem jártak Illés-koncerten. Hiszen mondhatni, az anyatejjel szívták magukba az Illés-kultuszt, sőt, azt sem túlzás állítani, hogy annak idején a nagyi is az első sorban csápolt a beatzenére. Az együttes március 28-án az elmúlt ötven esztendő dalaiból válogatva ad koncertet a szegedieknek. Szörényi Leventével ennek apropóján beszélgettünk.

Minden túlzás nélkül állíthatjuk: generációk nőttek fel az 1960-as és 1970-es évek legnépszerűbb magyar beatzenekarán, az Illés-együttes dalain. Ezekből ahány zenekar, annyifelé feldolgozás született az elmúlt évtizedek alatt, élő legendává megtéve ezzel mind az együttes tagjait, mind pedig életművüket.

Szörényi Levente

szerint pont ez a jelenség teszi halhatatlanná az Illést: "ahhoz, hogy a dalok életben maradjanak egyfelől szükség van a közönségre, másfelől pedig arra az ifjú generációra, amely továbbörökíti akkor is, amikor mi már nem leszünk". A március 28-i szegedi beatünnepen kerek évfordulóra emlékeznek a magyar nyelvű rockzene atyjai. "Még ha nem is vagyunk teljes létszámmal e név alatt, a kerek évforduló kötelez minket, hogy a közönség újra átélje ezeken a nótákon keresztül a fiatalságát, szerelmeit. Ami megkülönböztet minket a velünk egyszerre induló pályatársaktól, hogy a zenekar ötven éves születésével párhuzamosan az első magyar nyelvű beatdalok megjelenését is ünnepeljük" - folytatta Szörényi, szót ejtve a hónapvégi koncert apropójáról. A több mint kétórás nagyszabású produkción nem mellesleg ugyancsak hangsúlyos szerepet kapnak az a már emlegetett ifjú generáció tehetséges képviselői, így többek között

Feke Pál, Vastag Tamás, Szabó Ádám

és

Gubik Petra

is színpadra lép egy-egy feldolgozás erejéig. A Kossuth-díjas zeneszerző humorosan megjegyezte, a blokkokat azért is tartották szükségesnek, mert: "70 évesen nem könnyű egy ilyen hosszú koncertet lenyomni, az ember pedig nem akar infarktust kapni a színpadon". Szörényi Levente egyébként több szállal is kötődik a Tisza-parti városhoz. Felesége szegedi, fia itt töltötte első óvodai éveit, ráadásul egyik újszegedi koncertjének emléke a mai napig élénken él emlékeiben. "Újszegeden játszottunk, amikor egy helyi rendőr - amolyan betyárosan - felvágtatott a színpadra. Majd leugrott a lováról és nekünk szegezte: tessék abbahagyni! Ez már csak azért is ostobaság volt, mert addig csak a zene miatt őrjöngtek a fiatalok, ezzel a közjátékkal viszont utálatot váltott ki a hatalom ellen. Olajat öntött a tűzre. Erre a máig emlékszem."

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.