Kultúra

Kőbe rejtett üvegmetafizika - pénteken nyit a Popovics-tárlat + FOTÓK

Kőbe rejtett üvegmetafizika - pénteken nyit a Popovics-tárlat + FOTÓK

2013. július 11., csütörtök
Kőbe rejtett üvegmetafizika - pénteken nyit a Popovics-tárlat + FOTÓK
popovics_lorinc_tarlat03_gs

Pénteken 17 órakor nyílik a Reök-palota első emeletén Popovics Lőrinc, Szegeden élő szobrászművész Fényösvényen című kiállítása.

A csütörtöki sajtóbejáráson

Nátyi Róbert

, a Reök művészeti vezetője elmondta, az összművészeti központ hagyományosan rendez kiállítást szegedi vagy Szegeden élő művészeknek, és ezt általában valamilyen évfordulóhoz kötik, így van ez most

Popovics Lőrinccel (képünkön jobbra)

is, hiszen a művész idén tölti be hatvanadik életévét. A művészeti vezető arról is beszélt, a Reök-palota első emeletén több mint nyolcvan alkotás lesz látható a művésztől, melyek a '90-es évek közepétől napjainkig tartó alkotói szakaszának keresztmetszetét hivatottak bemutatni. A szobrokhoz, plasztikákhoz a szobrász főként fát, követ és üveget használt fel.

Popovics Lőrinc munkásságának jelentős része foglalkozik a születés és a teremtés misztériumával. A művész az ősi, egyszerű formák felé fordul, munkáin Európa kőkori emlékei, termékenységszobrok, menhírek, dolmenek, idolok, bálványok mint motívumok hatását figyelhetjük meg, valamint a fény kultusza is foglalkoztatja. A művész a kiállítás bejárásán elmondta, a tárlaton látható lesz első komolyabb kőalkotása, a Gordius című szobor. A csomó és a kötélmotívum azóta is megfigyelhető munkáin. Érdekes a dél-franciaországi Mirabel művésztelepen bazaltból készített alkotás is. Megcsodálhatjuk a Magyarországon található legkeményebb kőből, a fonolitból készített szobrot, A titok nyitva címmel készült alkotásban pedig az élek, a geometria dominanciája figyelhető meg. Szintén láthatunk a Gyógykavicsok című sorozatából kiragadott néhány darabot. Popovics Lőrinc arról is beszélt, minden emberben benne van a kövek iránti vonzalom, az őskortól használják ezt az anyagot szerszámkészítésre vagy éppen termékenységi szobrok alapanyagaként. Hangsúlyozta, máig foglalkoztatja a fénykultusz is, és szerette volna a tömör, szilárd követ olyan szférába helyezni, amellyel meg tudja mutatni a fényeket. Így jött az ötlet, hogy a követ üveggel kombinálja - egyik alkotásával Japánban különdíjat is nyert. A két anyag "házassága" sok lehetőséget rejt magában, más-más pozícióból szemlélve az alkotást a fényhatások miatt mást és mást mutat. A kontúrok jó összhangban vannak, és az üveg szellemiséget, metafizikát, mágiát csempész a kőbe - fogalmazott Popovics Lőrinc. A pénteken nyíló tárlat szeptember 1-ig lesz látható a Reök-palotában.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.