Kultúra

Törköly József és a tágra zárt balett + FOTÓK

Törköly József és a tágra zárt balett + FOTÓK

2013. június 21., péntek
Törköly József és a tágra zárt balett + FOTÓK
SZS20130621_torkoly_jozsef_kiallitas_fekete_haz_013

Mozdulatlanná tenni a folyton mozgásban lévőt. Ezzel az igen nehéz feladattal kell megbirkóznia annak, aki táncelőadást szeretne lencsevégre kapni. Törköly Józsefnek azonban művészien sikerül, balett táncos munkáiból nem először nyílt tárlat Szegeden.

Törköly József

fotóművész legújabb kiállítását a Fekete házban tekinthetik meg a balett és a fotózás szerelmesei.

Juronics Tamás

, Kossuth-díjas táncművész és koreográfus megnyitóbeszédében rávilágított arra, mennyire fontos, hogy az egyébként egymástól teljesen eltérő művészeti ágak közös pontra leljenek és valamilyen formában – ez esetben a képekben – testet öltsenek. Ugyanakkor hozzátette egy jó fotóhoz a szakértelem mellé nagy adag szerencse is párosul: jókor, jó helyen kell lenni egy adott pillanat rögzítéséhez. Mindehhez ráadásul még hozzá kell adni egy darabot a művész személyiségéből, így lesz igazán értékes a születendő mű. Törköly József kérdésünkre elmondta, számos fénytechnikai buktatója van egy színházi fotózásnak, de az sem mindegy, milyen szekundumban sikerül megörökíteni a szenvedélyes mozdulatokat. Egyik munkájáról úgy nyilatkozott, ha két székkel arrább foglalt volna helyet, most nem láthatnánk a kiállításon. A munka fokozott figyelmet igényel, ezért Törköly gyakorta nem is tudja végigkövetni az előadás történéseit. Azt állítja, nem tesz különbséget a fotói között, nincsen kimondott kedvence. A technikai trükkök és nehézségek rövid bemutatását követően

Haág Zalán

önkormányzati képviselő és kulturális bizottsági elnök is beszédet mondott. Kitért Törköly József fényképezőgéppel való ismerkedésének kezdeteire, az első szárnypróbálgatásokra, majd megjegyezte, ma már nem csak hazai, hanem külföldi fotószalonokban is találkozhatunk a fotóművész képeivel. A megnyitóünnepség után az egybegyűltek megcsodálhatták a lépcsőházi galériában berendezett kiállítást, majd közösen koccinthattak Törköly Józseffel. A kiállítást egészen szeptember 1-jéig tekinthetik meg az érdeklődők a Fekete házban, vagy akár a holnap este kezdődő Múzeumok Éjszakáján.

Gaál Bernadett

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.