Kultúra

Kelemen Csaba minden korosztályra építene a Szabadtérin

Kelemen Csaba minden korosztályra építene a Szabadtérin

2013. február 2., szombat
Kelemen Csaba minden korosztályra építene a Szabadtérin

A jelenleginél kiemeltebb szerepet szán az operának a Dóm téri csillagtetős színpadon a Szabadtéri igazgatói posztjára pályázó Kelemen Csaba színművész, az Agria Játékok Kft. ügyvezető igazgatója. Az újszegedi játszóhelyen az ifjúsági előadások mellett újjáélesztené a régi Vigadó örökségét is.

A SZEGEDma.hu a napokban megszólaltatja a Szabadtéri igazgatói székéért pályázókat, így

Herczeg Tamás

után most

Kelemen Csabát

kérdeztük. „Nagyon szeretném, ha minél szélesebb körben ismerté válna a pályamunkám anyaga, de az elmúlt időszak eldurvult, hazug lejárató kampánya után okosabbnak látom, ha nem hozom nyilvánosságra a teljes pályázatot” – nyilatkozta portálunknak Kelemen Csaba. Kifejtette: fontosnak érzi, hogy a legkisebbek – 3-10 évesek – számára is nyújtsanak szabadtéri színházi élményt, de legalább ilyen fontos az ifjúsági korosztály (10-18 éves korig) színházba szoktatása, hiszen a jövő közönségét ők fogják képezni. A pályázó arról is beszélt, a szabadtéri színházak tekintetében növekvő igény mutatkozik a zenés műfajok iránt, ennek az elvárásnak szeretnének megfelelni azzal, hogy növelnék a zenés produkciók számát, különös tekintettel az Újszegedi Szabadtéri Színpadra.

Kiegyensúlyozottság a színpadok között

Az egyes évadokra tervezett darabok számánál a kiindulópontnak természetesen a 2012-es és a 2013-as programkínálatot venné a színművész. „Megbízásom esetén szeretném növelni az előadásszámot, de csak úgy, ha biztosítottnak látom a megfelelő nézőszámot. Terveim szerint 2014-ben szeretném visszahelyezni a Dóm téri színpadra az operát mint műfajt, mert úgy érzem, hogy ez erős bástyája, színfoltja a több mint 80 éves Szegedi Szabadtéri Játékoknak” – fűzte hozzá. Azt is megtudtuk, Kelemen Csaba pályamunkájában egy egész fejezetet szánt a Dóm tér, az Újszegedi Szabadtéri Színpad és a Gyermekszínház tér- és időbeli összehangolására. „Úgy gondolom, hogy egy egységes színházi működés kialakítása szükséges, amely a célközönségek igényeinek kiszolgálásával teszi teljes egésszé a nyári programkínálatot. Időben és térben úgy kell az előadásokat összehangolni, hogy egymást ne zavarják, hogy egymással tökéletes harmóniát alkossanak” – összegezte terveit a színművész.

Operett- és musicalfesztivált tervez Újszegedre

Sasvári a garancia

„Sasvári Sándorra elsősorban mint nagy tapasztalatokkal, rendelkező, nemzeti gondolkodást felvállaló művész emberre számítok. Az ő igényessége, színházhoz való hozzáállása, eddigi tevékenysége garancia kell, hogy legyen a művészi színvonal megőrzésére, illetve emelésére! Sasvári Sándor és Szeged kapcsolata több mint másfél évtizedes múltra tekint vissza. Fontos, hogy ma is sokan nagy szeretettel, rajongással gondolnak vissza az általa nyújtott teljesítményekre, s úgy érzem, hogy a közönség visszavárja! Mint tudjuk, színházi tekintetben is rendkívül fontos a kapcsolatrendszer. Minél több színházzal, színházi szakemberrel van élő, jól működő kapcsolatunk, annál könnyebben, biztosabban tudunk tervezni” – érvelt Kelemen Csaba.

Hangsúlyozta: egy igazgató váltásnál nem szabad semmihez erőszakkal, drasztikusan hozzányúlni, az értékeket meg kell őrizni! „A Dóm téri kínálatot az igények felmérése után szeretném gazdagítani, színesíteni, hiszen úgy gondolom, hogy a teljes nyári időszakban szükséges minden igényt kielégítően színvonalas programokat biztosítani” – fejtegette Kelemen Csaba, aki az Újszegedi Szabadtéri Színpad kihasználtságában is nagyon sok új lehetőséget lát. Ide tervezi az ifjúsági előadások bemutatását. „Szeretném ápolni, újraéleszteni a boldog emlékű ligeti Vigadó örökségét, orfeum, kabaré és zenés vígjátékok színre vitelével, és itt szeretnék helyet biztosítani az operett- és musicalfesztivál számára.

Más gondolkodás

Arra a kérdésre, hogy az Agria Nyári Játékokon szerzett tapasztalataiból mit lát jelenleg Szegeden is hasznosíthatónak, Kelemen Csaba úgy válaszolt: gyakorlatilag mindent! Elmondta, tizenhat év minden pozitív és negatív tapasztalata erőt ad ahhoz, hogy vállalni tudja egy ilyen nagyságrendű intézmény vezetését. Hozzátette: a Szabadtéri teljesen más embert, teljesen más gondolkodást igényel, mint a kőszínház. „A kőszínház csodálatos, rendkívüli és gazdag világ, amely minden ember életébe szépséget, lelki gazdagságot, vidámságot, színvonalas szórakozást ad. A kőszínháznál csak egy van, ami talán még csodálatosabb, még lenyűgözőbb: a szabadtéri színház, mely Isten szent szabad ege alatt zajlik. Véleményem szerint teljesen más, nagyságrendekkel nagyobb hatást is tud produkálni” – így a színművész.

Nem akar hátradőlni

„Balgaság lenne figyelmen kívül hagyni, hogy Szeged városában kitűnő erőkkel, tehetségekkel rendelkező Nemzeti Színház működik! Természetesen számítanék a teljes művészi állományra és a műszaki személyzetre egyaránt. A két intézmény igazgatójának szükséges folyamatosan egyeztetni, együttműködni, közös koncepciót kialakítani, közös produkciókat létrehozni, a művészek foglalkoztatásában kölcsönösen egyeztetni” – beszélt az együttműködési lehetőségekről Kelemen Csaba. Végül elmondta: természetesen nem ringatja magát abba a tévhitbe, hogy pályamunkája pozitív elbírálása esetén kényelmesen hátradőlhet a székben. „Tudom, hogy rengeteg megoldandó feladattal, nagyon sok nehézséggel, problémával kell majd naponta megküzdenem! Számítok a kollégák együttműködésére, számítok arra, hogy a közös cél, a tenni akarás egységessé, erőssé teszi a csapatot, s akkor elnyerjük a közönség szeretetét, megbecsülését, aminél számunkra nincs fontosabb” – zárta gondolatait Kelemen Csaba.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.