Kultúra

A tanyavilág hóhérának eredeti ujjlenyomata a Móra-múzeumban

A tanyavilág hóhérának eredeti ujjlenyomata a Móra-múzeumban

2013. február 21., csütörtök
A tanyavilág hóhérának eredeti ujjlenyomata a Móra-múzeumban

Eredeti ujjlenyomat, periratok és akasztókötél- Pipás Pista, az átokházi gyilkos asszony perének, a bűntettek hátterének lehetnek részesei a látogatók a Móra Ferenc Múzeum új kiállításán. A tanyavilág hóhéraként emlegetett nő csizmáit és az őt körülvevő világot is bemutatja a tárlat, melyet február 22-én, pénteken 16 órakor nyitnak meg.

A tanyavilág hóhéraként emlegették Pipás Pistát az átokházi tanyavilágban. A gyilkosról letartóztatása után derült ki: valójában férfiruhába bújt asszony volt, aki családjukat rettegésben tartó férjeket akasztott fel- a feleségek kérésére.

Rieger Pálné

, álnéven Pipás Pista első bűntényére 1932-ben derült fény, végül két gyilkosság elkövetését bizonyították rá. Az asszony 18 évig hordott férfiruhát. A Móra-múzeum tárlatán bemutatják Pipás Pista eredeti ujjlenyomatát: a Csongrád Megyei Levéltárban őrzött dokumentumon az ujjlenyomat mellé odaírták: „Rieger Pálné írni nem tud”, noha a vallomásából kiderül, hogy két évig járt iskolába. Az eredeti periratokat böngészve a látogató végigjárhatja a bírósági per teljes útját, beleolvashat a korabeli újságok tudósításaiba. A periratok alapján rekonstruálták az akasztások körülményeit: akasztókötelet, az akasztáshoz használt hordót és más tárgyakat is bemutatnak a kiállításon. Emellett egy pár, a legendárium által Pipás Pistának tulajdonított csizmát is láthatnak az érdeklődők, valamint megismerhetik az átokházi tanyavilág hangulatát és használati tárgyait. A Pipás Pista – Az átokházi hóhér című kiállítást február 22-én, pénteken 16 órakor nyitják meg.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.