Kultúra

Elhunyt Szöllősy Vágó László délvidéki népművelő

Elhunyt Szöllősy Vágó László délvidéki népművelő

2012. október 27., szombat
Elhunyt Szöllősy Vágó László délvidéki népművelő

Elhunyt Szöllősy Vágó László délvidéki magyar pszichológus, népművelő, pedagógus és újságíró, 76 éves korában pénteken Szabadkán érte a halál - adta hírül a Magyar Szó című délvidéki napilap szombaton.

Szöllősy Vágó László

a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség egyik alapítója volt 1992-ben, és húsz éven át töltötte be a szervezetben az operatív vezetői-főtitkári tisztséget. Bácsgyulafalván (Telecska) született 1936. május 26-án. A szabadkai tanítóképző elvégzésén kívül Belgrádban közigazgatási, Zágrábban pedig andragógiai főiskolai tanulmányokat folytatott. Szegeden pszichológusi végzettséget szerzett és bölcsészdoktor minősítést kapott. Népdalkör-vezetői és népzeneoktatói végzettséget Budapesten szerzett. Érdeklődési köre a pszichológia mellett művelődéstörténet, a népművelés és a népzene volt - olvasható a Vajdaság Ma hírportál Szöllősy Vágó Lászlóról közölt megemlékezésében. Volt tanító, tisztviselő, középiskolai tanár, főiskolai előadó, újságíró. Művelődéstörténeti, pszichológiai és oktatástörténeti kötetei, tanulmányai jelentek meg az utóbbi évtizedekben. Halála előtt a szabadkai Lányi Ernő Iparos Művelődési Egyesület művészeti vezetője, valamint a délvidéki magyar népzenei és néptánc éves seregszemléje, a Durindó és Gyöngyösbokréta fesztiváltanács elnöke volt. Több kitüntetése mellett 1999-ben megkapta az Aracs-díjat, amelyet a délvidéki magyarság megmaradásáét, kulturális és gazdasági gyarapodásáért tevékenykedőknek adományoznak évről évre. Szöllősy Vágó László munkásságát idén az augusztus 20-i nemzeti ünnep alkalmából a Magyar Érdemrend lovagkeresztjével ismerték el.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.