Kultúra

A Tragédia 150 éve - kamaratárlat a Somogyiban + FOTÓK

A Tragédia 150 éve - kamaratárlat a Somogyiban + FOTÓK

2012. február 3., péntek
A Tragédia 150 éve - kamaratárlat a Somogyiban + FOTÓK
150 éve jelent meg nyomtatott formában Az ember tragédiája, 1862. január 16-án. A Somogyi-könyvtár a jeles eseményre a Magyar Kultúra Napja óta kamaratárlattal emlékezik a második emeleti kölcsönzőben. A Magyar Kultúra Napjához kapcsolódóan a Somogyi-könyvtár évről évre olyan hagyományokat, témákat mutat be, amelyek a magyarságunkhoz tartoznak – tudtuk meg tárlat anyagát összeállító Papp Tímea könyvtárostól. Ha a második emeleten járunk, ne menjünk el mellette úgy, hogy pillantást sem vetünk rá: számos érdekességet rejt a kiállítás.

Az oroszlánbarlang titkai

Az első tárlóban Madách Imre életének „lenyomatát” adják a Somogyi állományából válogatott dokumentumok. Talán kevesen tudják, de a világköltemény szerzője jól tudott rajzolni, és az ecsettel is jól bánt. Erről tanúskodik két általa festett kép, melyek közül az egyik egy katolikus templomban látható Alsósztregován, a másikat a Magyar Nemzeti Múzeum őrzi. Még ugyanebben a tárlóban megcsodálhatjuk Madách dolgozószobáját, az „oroszlánbarlangot” is – itt született Az ember tragédiája.
„Nem tudjuk, személyesen vagy közbenjáró útján juttatta el Aranyhoz, ám tény, hogy az ország első költője rögtön az I. szín olvastán Faust-remeniszcenciákat és számára elfogadhatatlan részleteket találva, kedvetlenül félretette az ismeretlen vidéki földesúr művét... Madách egyik képviselőtársa, Jámbor Pál járt közbe érdekében Aranynál, aki ezúttal már végig olvasta a kéziratot és 1861. szeptember 12-én leírta Madáchnak a híres sorokat: „Az ember tragédiája úgy koncepcióban, mint kompozícióban igen jeles mű.” (Kerényi Ferenc: Madách Imre: Az ember tragédiája)
A második tárló a mű születésének körülményeit idézi fel. Egyetlen kéziratpéldánya maradt fent Az ember tragédiájának, melyet jelenleg az MTA Könyvtárának kézirattárában őriznek. A kiállításon az 1973-as hasonmáskiadás kapott helyet. Madách 1859-ben kezdte írni a Tragédiát, és 1860-ban fejezte be. Eljuttatta Arany Jánosnak, aki először félretette – első benyomása alapján gyenge Faust-utánzatnak tartotta –, majd egy jóbarát közbenjárására mégis elolvasta. Arany felismerte, hogy mégiscsak igen jeles műről van szó, amely érdemes a nyomtatásra.

Jászai Mari Évája, liliputi Tragédia

Harmadik blokként a Tragédia színpadi feldolgozásaival ismerkedhetünk meg. Az első ősbemutató 1883-ban volt, ekkor Jászai Mari játszotta Évát. Paulay Ede dolgozta át, alkalmazta színpadra az eredetileg nem a világot jelentő deszkákra szánt művet, több tanulmány fejtegeti ugyanis, hogy igen nehéz megjeleníteni a különböző színeket – magyarázta portálunknak Papp Tímea. Itt kapott helyett néhány kapcsolódó Buday György fametszet is. A negyedik tárlóval megérkezünk Szegedre, a szabadtéri játékokhoz, mely 1933-ban tűzi műsorára, majd minden évben bemutatják a játékok negyvenes évekbeli abbamaradásáig, de az újraindulást követően is sokszor visszanyúlnak a Tragédiához – ahogy 2011-ben is láthattuk. Idén megjelent egy kötet is a rendező Vidnyánszky Attila, valamint Bérczes László és Bócsi Krisztián tollából a szabadtéri előadásról. A helyismereti gyűjteményből a harmincas éveket idéző régi képeslapok, képeskönyvek elevenítik fel a Szegedi Szabadtéri Játékok korabeli Madách-bemutatóit. Végül az utolsó kiállítási egységben kuriózumokkal találkozhatunk, így például egy liliputi Tragédia-kiadással Kass János metszeteivel. Az ember tragédiáját több mint negyven nyelvre fordították le, a soknyelvű sikerre többek közt egy angol kiadás utal Zichy Mihály metszetével, de lovári és francia nyelvű, valamint egy spanyol nyelvjárásban íródott kötet is fellelhető a Somogyiban. Megcsodálhatjuk az 1921-es kiadást, ami a Kner-nyomdában készült. A kiállítás február 9-ig tekinthető meg.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.