Kultúra

Kultúrház mindenkinek – színes programok a megújult Kapcában + FOTÓK

Kultúrház mindenkinek – színes programok a megújult Kapcában + FOTÓK

2011. november 28., hétfő
Kultúrház mindenkinek – színes programok a megújult Kapcában + FOTÓK
Megújult környezetben kínál ingyenes programokat kicsiknek és nagyoknak a szegedi Alsóvárosi Kultúrház. A foglalkozásokat nagy érdeklődés övezi, és nem csak az alsóvárosiak részéről. Idén áprilisban fejeződtek be a közösségi terek fejlesztései a szegedi Alsóvárosi Kultúrházban az Új Magyarország Fejlesztési Terven belül elnyert több mint 33 millió forintból. Akadálymentesítették az épületet, illetve új helyiségeket alakítottak ki. Felújították többek közt a nagytermet, valamint a Bálint Sándor-termet. Létrehoztak egy ifjúsági információs pontot is, melynek célja, hogy fiataloknak lehetőséget biztosítsanak arra, hogy a kultúrház nyitvatartási idejében (hétköznaponként 10-tól 12-ig) bármikor ingyen internetezési lehetőséget vegyenek igénybe.

Vedd ölbe…!

A Kapca programkínálata igen széles. Vannak kimondottan a babáknak és az anyukáknak szóló lehetőségek, mint például a szerdánként 10.30-tól 11 óráig megrendezett Ringató foglalkozás, melynek szlogenje: „Vedd ölbe, ringasd, énekelj!” Ez kisgyermekkori zenei nevelést jelent az óvoda előtti korosztálynak. Minden csütörtökön 9.30-tól 10.15-ig mozgásfejlesztő tornára várják a kicsiket, péntekenként pedig a baba-mama-klub keretében előadásokat hallgathatnak meg az anyukák, melyeken olyan témák kerülnek elő, mint például a természetes családtervezés. A baba-mama-szíveket melengető programokra nemcsak az alsóvárosiak neveznek be előszeretettel – tudtuk meg Balogh Dóra intézményvezetőtől. A kéthetente hétfő délelőttönként megrendezett Csimpajkó babahordozó klubba például Tiszaszigetről és Tarjánból is érkeznek anyukák.

Tánc, zumba, önéletrajz

Nullától tízéves korig gyermeknéptáncra várják az érdeklődőket szerdánként 17-től 18 óráig. A fiatalokról sem feledkeznek meg, nekik kínál mozgást a zumba, az aerobic, vagy a darudübörgős tánckör. „Tudni illik, hogy mit illik” címmel etikettelőadásokat is tartanak. November 28-án 18 órakor Nagy Angelika főiskolai adjunktus ad tanácsokat, miként viselkedjünk az asztal mellett, valamint a beszélgetéshez, terítéshez és a báli szezonhoz kapcsolódó illemről beszél majd. Csütörtökönként az általános iskolásokat várják kézműves foglalkozásra. Egy önéletrajzíró klubot is beindítottak, ezen munkanélkülieknek is szeretnék megmutatni szakember segítségével, mi a jó curriculum titka. Működik nyugdíjas klub is, januártól szeretnének harmincórás internetes ismeretterjesztőt tartani az időseknek, akik kéthetente gobelinklubon is részt vehetnek. Péntekenként pedig (16-tól 17.30-ig) ingyenes jogi tanácsadással várják az eziránt érdeklődőket.

Ferences „gondozásban”

Még egy friss ajánlat: december 10-én karácsonyi kézműves táncházat rendeznek népzenével egybekötve, melyen népi hangszerekkel is megismerkedhetnek a gyerekek. A programokat Szeged város önkormányzata és a fenntartó ferences rendi plébánia támogatja. Az 1930-as években az alsóvárosi hívek adományaiból építették a kultúrházat – akkor nagyon sok népdalkör működött itt. Az államosítás következtében a MÁV tulajdonába került, majd 1999-ben visszaigényelték a ferencesek. Egyedüli egyházi fenntartású intézmény Szegeden – tudtuk meg az intézményvezetőtől. Természetesen plébániai programok is helyet kapnak a házban – mint az évente megrendezendő Nándorfehérvári Emléknapok –, így legutóbb november 26-án szerveztek közös programot, adventikoszorú-készítést. Az intézmény rendszeres és aktuális programjairól bővebben ITT olvashatnak.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.