Kultúra

Szöged Népe program: visszatérnek az egykori szegediek

Szöged Népe program: visszatérnek az egykori szegediek

2011. szeptember 15., csütörtök
Szöged Népe program: visszatérnek az egykori szegediek

A történelem viharaiban szétforgácsolódott szegediek utódait hozná újra össze az Ötágú Síp Kulturális Egyesület. A Szöged Népe program a város egykori lakosainak leszármazottaival ismertetné meg gyökereiket.

"

Bálint Sándor

művészettörténész és néprajzkutató nyomán indultunk el, aki Szeged és a környék néprajzát, hitvilágát dolgozta fel" - árulta el

Horváth István Károlyné

történész, a kulturális egyesület elnöke. "A török időket követően Szegedről nagy számú lakosság rajzott szét a feldúlt területek benépesítésére. Főként kertgazdálkodással foglalkozó, mezőgazdasági munkákat végző emberek telepedtek le, ma már közel 140 településre. Magyarország mellett a mai Szerbia és Románia területén is találkozhatunk egykori szegediekkel" - meséli a történész.

Alsóvárosi templom a Bánságban

A néprajzi kutatások után a kulturális egyesület felvette a kapcsolatot a régió képviselőivel, akiket az október elsején kezdődő paprikafesztiválra invitálták meg. "A meghívás dátuma jelképes, hiszen a város egyik nagy hagyománnyal bíró eseménye ez a fesztivál, a fűszerpaprika pedig jellegzetesen szegedi termék. Egyfajta kulturális védőhálót szeretnénk vonni ezen emberek fölé, hogy megismerhessék múltjukat, kialakuljon valamiféle összetartozás közöttük." Nem kis munka volt országokon keresztülnyúlva felvenni a kapcsolatot az alföldi múltú településekkel, főleg hogy Bálint Sándor tanulmányát leszámítva szinte a nulláról kellett kezdeni a kutatást. "Eddig nem sokan foglalkoztak mélyebben ezzel a témával, a kapcsolatot a ferencesek tartottak csak a kitelepült szegediekkel, akik a lelki gondozásukat végezték. Többek között ezért is tartjuk október elsején ezt az összejövetelt a ferences kolostorban" A Tiszán is sok víz lefolyt azóta, a hagyományok azonban sok esetben fennmaradtak. "A Bánságban, Ótelek községe az alsóvárosi templom pontos mását építették fel. Ha kimegy oda egy szegedi, könnyen ráismerhet." Az egyesület több helyről is kapott támogatást: a Barankovics István Alapítvány és a Nemzeti Civil Alap is hozzájárult a találkozó megszervezéséhez és kivitelezéséhez. A "Szellemi védőháló" nevű program reggel fél nyolckor misével kezdődik, majd a ferencesek köszöntik a vendégeket. Ezután

Kohári Nándor

képviselő és

Mihály Árpád

, az Ötágú Síp Kulturális Egyesület tagja mond beszédet a megjelenteknek. A résztvevők egy kis térképet is kapnak, ami bemutatja nekik a szétszóródott, egykori szegedi lakosokat, segítve a későbbi együttműködésüket. Innen közösen kilátogatnak a paprikafesztivál helyszínére, és a várost körbejárva megismerhetik őseik múltját, egyben saját gyökereiket is. "Cél a hagyományteremtés - először erre a kis egyesületre számíthatnak csak, de reméljük, hogy ez a kezdete is lesz majd valami sokkal nagyobbnak" - tette hozzá Horváth István Károlyné.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.