Kultúra

Thealter U21 blog - plusz harmadik nap + VIDEÓ

Thealter U21 blog - plusz harmadik nap + VIDEÓ

2011. szeptember 24., szombat
Thealter U21 blog - plusz harmadik nap + VIDEÓ

Tíz év múlva ne ez a dal legyen

Alapvetően vidám nap volt, fiatalok, okosak és szépek. Ez jó, mert Tamás azzal fogadott a Zsina udvarán: itt van az ember, aki két napja szomorú. De azért Tamás, csak neked megsúgom, a Tíz év múlva igencsak megérintett, nem utoljára, azt hiszem.

Jónásnak

szó szerint tele van a .... a prófétasággal, dehogy indul el Ninivébe, tőle akár felborulhat a világ rendje. Nehogy már az Úr monda meg, mi legyen! Az Úr nem perel, ráér. Az Úrnak trottyos a farmergatyája, nagy a pocakja, arca borostás. Megül nyugodtan, rágyújt egy cigire. A hamut éppen Jónás fejére veri, mert kinek ne lenne mindezekre ideje, ha nem neki. Jónás persze kimondaná a próféciát, ha az Úr azt nyomban beteljesítené, de az Úr történelemi léptékben gondolkozik. Jónás kifakad, pöröl az Úrral.

Babits

a prófétaszerep paródiáját írta meg,

Csuja Imre

eljátszotta nekünk,

Bereczki Csilla

pedig elhozta, éppen egy zsinagóga közepére. Kiragadva mindazt, amitől a bujkáló próféta és a nyugodtan pöfékelő Úr annyira emberi. Szabad, sőt kötelező nevetni. Ám Ninive királya és népe most sem tér meg, akárcsak Babits versében. Marad a ma is érvényes kinyilatkoztatás, az igazság maga nem egyenlő annak megvalósulásával. Ez ma legalább annyira nyilvánvaló, mint hetvenöt évvel ezelőtt. Megfogadtam a

Cseh Tamás

emlékére rendezett emlékműsoron, hogy soha többé nem megyek ilyenre. Mert a média "nagyjai" megjelenésükkel és önmutogatásukkal oly mértékben tiporták sárba az egész rendezvényt, amit nehezen feledhetek el. De egy másik Tamás, a fent említett írta, nézzem meg nyugodtan a kaposvári fiatalokat. Megnéztem és nem bántam. Ügyes, már majdnem kész mesteremberek érző munkája ez, akik nem Cseh Tamást akarják játszani, hanem Tamás dalain keresztül elmesélni önmagukat. Ez tökéletes volt. Csak az koncertzáró Tíz év múlva, az hozta vissza bennem az első két nap hangulatát. A hiba bennem van.

Thealter U21 plusz - Régi Zsinagóga

Csuja Imre:

Babits Mihály: Jónás könyve Kaposvári Egyetem Művészeti Kar V. évfolyam: Füst a szemben Ma délután kétszer is az isteni

Borbély B. Emília

előadásában a mady-baby, este irodalom, színház, zene - beszélgetés

Závada Pállal

és

Péterrel

.

Petró János

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.