Díjátadóval zárult a 27. THEALTER Szegeden + FOTÓK

2017. július 29., szombat · Hozzászólok

tavaszialdozat_RRC7793-1600

A legnépszerűbb előadás közönségdíját Pintér Béla és Társulata nyerte el a Szívszakadtig című produkcióval. A kritikusok Horváth Csaba Bartók Béla zenéjére készített koreográfiáját, a Forte Társulattal színpadra állított Concerto / 5. vonósnégyes című előadást ítélték a legjobbnak. A fesztivál junior díját megosztva nyerte el Widder Kristóf Sztravinszkij Tavaszi áldozat című művének színpadra állításáért, valamint a szentesi Horváth Mihály Gimnázium irodalmi-drámai tagozatának végzett hallgatóival létrehozott Szüfrazsisztek című előadás, melynek rendezője Csapiné Matos Ibolya drámapedagógus. Tovább »

Barackdobálás és némaság – Megnyitotta kapuit a 27. THEALTER fesztivál + FOTÓK

2017. július 21., péntek · Hozzászólok

thealter_fesztival_megnyito_mj 016

Nem mindennapi performansszal vette kezdetét a 27. THEALTER Fesztivál. A programsorozatot látogató közönség már számított a szokatlan nyitányra, a várakozás közben többen azon tanakodtak vajon mivel lepik meg őket az idei megnyitón. Tovább »

Ismét THEALTER: Miért jó kortársnak lenni? + FOTÓK

2017. július 17., hétfő · Hozzászólok

thealter_sajttaj02_gs

A szervezők idén is változatos színházi előadások színes palettájával készülnek a nézőknek. Magyarország legrégebbi, évente megrendezett nemzetközi színházi fesztiválja július 21-én kezdődik Szegeden. A fesztivál mottója:„Miért jó kortársnak lenni?” Tovább »

Thealter U21 plusz színházi fesztivál Szegeden

2016. szeptember 19., hétfő · Hozzászólok

A Thealter, Magyarország legrégebbi, évente megrendezett nemzetközi színházi seregszemléjének “kistestvéreként” szervezte meg néhány éve először a szegedi MASZK Egyesület a Thealter U21 plusz kisfesztivált, amelyen idén is fiatal alkotók mutatkoznak be különleges előadásaikkal – tájékoztatták a szervezők az MTI-t.
Tovább »

Bemutatókkal és díjátadóval zárult a jubileumi THEALTER

2015. július 27., hétfő · Hozzászólok

thealter25_dijak

Harmadik alkalommal adtak át fesztiváldíjakat Szegeden: a legnépszerűbb előadás közönségdíját a Kultúrbrigád-Átrium Film-Színház: Igenis, Miniszterelnök úr! című válságkomédiája nyerte el. A fesztivál kritikusdíját a k2 Színház-Szkéné Színház: Züfec című előadása kapta. A fesztivál legfiatalabb színházcsinálói, a Tea for Two workshop résztvevői megosztva ítélték oda a junior díjat kiemelkedő színészi teljesítményükért Domokos Zsoltnak és Horváth Szabolcsnak, a k2 Színház színészeinek. Tovább »

Javában tart a 25. THEALTER

2015. július 18., szombat · Hozzászólok

thealter_plakat

Pénteken indult a jubileumi THEALTER Szegeden, melynek első napján látható volt a POSZT versenyprogramjába is beválogatott és nagy visszhangot keltő Bánk bán Urbán András rendezésében, az Újvidéki Színház művészeinek tolmácsolásában. A nagy érdeklődésre való tekintettel szombaton kétszer is bemutatják a Kultúrbrigád-Átrium Film Színház “Igenis, miniszterelnök úr!” című produkcióját. Tovább »

Erős kezdés Szegeden – pénteken indul a 25. THEALTER

2015. július 16., csütörtök · Hozzászólok

thealter_plakat

Pénteken indul a jubileumi THEALTER Szegeden, melynek első napján látható lesz a POSZT versenyprogramjába is beválogatott és nagy visszhangot keltő Bánk bán Urbán András rendezésében, az Újvidéki Színház művészeinek tolmácsolásában. A nagy érdeklődésre való tekintettel július 18-án, szombaton kétszer is bemutatják a Kultúrbrigád-Átrium Film Színház produkcióját – az Igenis, miniszterelnök úr! délután fél négykor kezdődő előadására korlátozott számban még válthatóak jegyek. Tovább »

Jön a 25. Thealter

2015. július 8., szerda · Hozzászólok

thealter25

Az idén 25. alkalommal jelentkezik a THEALTER, Magyarország legrégebbi, évente megrendezett nemzetközi színházi fesztiválja, a hazai színházi élet egyik legrangosabb, európai viszonylatban is jegyzett összművészeti eseménye. Az Európai Fesztivál Szövetség EFFE-minősítését elnyert művészeti fesztivál július 17-25. között várja Szegeden a színházkedvelőket. Tovább »

Urbán András rendező a 24. THEALTER díszvendége

2014. július 7., hétfő · Hozzászólok

thealter_2014_plakat

A hazai színházi élet egyik legrangosabb összművészeti eseményére, a THEALTER-re július 18-a és 26-a között várják a nézőket. A nemzetközi színházi fesztiválon lesznek kimondottan felnőtteknek szóló darabok és az utánpótlás is bemutatkozik. Tovább »

Nőt csináltak Zámbó Jimmyből a Kass Galériában + FOTÓK

2013. július 22., hétfő · 10 hozzászólás

drmarias03_iaPop-art szemüvegének torzított lencséjén keresztül láttatja velünk a média mindennapos szereplőit DrMáriás, a Tudósok zenekar frontembere. Cicciolina, Putyin, Horn Gyula és Orbán Viktor is felkerült a falra a Kass Galériában vasárnap délután nyílt tárlaton.
Tovább »

Pénteken startol a THEALTER Szegeden + VIDEÓ

2013. július 17., szerda · Hozzászólok

szfe_Toldi_9Július 19-én kezdődik a THEALTER, Magyarország egyetlen, évente megrendezett nemzetközi színházi fesztiválja, a hazai színházi élet egyik legrangosabb, európai viszonylatban is jegyzett összművészeti eseménye.
Tovább »

THEALTER – szegedi produkcióval nyit a színházi fesztivál + FOTÓK

2013. június 24., hétfő · 4 hozzászólás

thealter01_gsMagyarország egyetlen, évente megrendezett nemzetközi színházi fesztiválja, a THEALTER július 19-étől várja a színházkedvelőket. Az összművészeti seregszemle idén a tekintetről szól, a daraboknak nincs tematikai megkötése.
Tovább »

THEALTER U21 plusz – fiatal tehetségek seregszemléje + FOTÓK

2012. október 11., csütörtök · Hozzászólok

A 22 éves, idén „kiváló művészeti fesztivál” minősítést elnyert THEALTER történetében második alkalommal jelentkezik a Fesztivál U21 plusz. A programsorozat középpontjában idén is az utánpótlás, a fiatalok, a művészeti gimnazisták és egyetemisták, valamint a pályájuk kezdetén álló elhivatott színházcsinálók állnak.
Tovább »

Kiváló minősítésű művészeti fesztivál besorolást kapott a szegedi THEALTER Fesztivál

2012. október 10., szerda · Hozzászólok

Az indoklás szerint „Már a fesztivál megrendezése is igen fontos, hiszen e területet egyedül ez az eseménysorozat törekszik bemutatni, magyar és nemzetközi szinten is. Az, hogy a független színjátszás és Szeged neve így összekapcsolódik, mindenféleképpen érdem”.
Tovább »

Urbán András: Pass-port Szabadka, Pass-port Szeged

2012. július 29., vasárnap · Hozzászólok

Kedden a Thealter színházi találkozó műsoraként a Pass-port Subotica/Szabadka – A démonok városa című darabot mutatták be, amely a MASZK Egyesület és a szabadkai Kosztolányi Dezső Színház közös munkájának első állomásaként jött létre. Urbán András rendezőt, a szabadkai színház igazgatóját a szegedi bemutató előtt e két előadásról és a társulat brazíliai vendégszerepléséről kérdeztük.
Tovább »

Határvadászok a Klauzál téren + FOTÓK

2012. július 26., csütörtök · 3 hozzászólás

Idén hetedik alkalommal mutatkoznak be a Thelater Fesztiválon a szentesi Horváth Mihály Gimnázium drámatagozatos diákjai. A Klauzál és a Széchenyi téren is megtekinthetik az érdeklődők Határvadász című előadásukat, mely külső és belső határainkról, illetve a külvilággal való viszonyulásról is szól.
Tovább »

A THEALTER Baráth-plakátok tükrében + FOTÓK

2012. július 25., szerda · Hozzászólok

Mára a THEALTER egyfajta védjegyévé, vizuális lenyomataivá váltak Baráth Ferenc plakátjai, melyekből a Kass Galériában nyílt tárlat. „A Baráth nekünk fogalom, mert fogalmunk lett róla, milyen is a plakát” – mondja Balog József, aki szerint a plakátokat nézve beazonosítható, hogy milyen is volt a fesztivál az adott évben.
Tovább »

Megkezdődött Szegeden a Thealter: egynek lenni gyávaság, sokfélének bátorság + FOTÓK, VIDEÓ

2012. július 24., kedd · Hozzászólok

Ez egy nemzeti fesztivál, azért mert nemzetközi, mert minden, ami rám vagy ránk hasonlít, és én vagyok, az elgyengít és sebezhetővé tesz. Minden, ami más, mint mi vagyunk, minden, ami más, mint, ami én vagyok, az megerősít, és jó akarattal tölti el a szívem, hangsúlyozta a 22. Thealter nemzetközi színházi találkozó megnyitóján Balog József, a fesztivál művészeti vezetője.
Tovább »

Színikritika: A démonok városa

2012. május 24., csütörtök · Hozzászólok

Nehéz bármit is írni Urbán András új darabjáról azonnal, az előadás után. De talán még nehezebb lenne holnapután. Mert a Pass-Port Szabadka az önállóan létező valóság lenyomata a színpadon, valami, ami itt van közvetlen közelünkben, a határ túloldalán. És amennyire közel van, annyira nem része életünknek, mert hallunk történeteket, olvasunk híreket az újságokban, de a történelem által közénk húzott határvonal megvéd minket. Nem fizikai valóság.
Tovább »

A legjobb alternatív színházi előadások a Thealteren

2012. május 23., szerda · Hozzászólok

Több különleges produkció mellett az elmúlt évad legjobb alternatív színházi előadásait is láthatja a közönség a július 23-án kezdődő szegedi Thealter Fesztiválon, amely Magyarország egyetlen, évente jelentkező nemzetközi színházi seregszemléje – közölte Balog József, a szervező MASZK Egyesület vezetője szerdán a Tisza-parti városban.
Tovább »

Szeptemberi Tiszatáj: Mi való a Dóm térre?

2011. szeptember 27., kedd · Egy hozzászólás

A Tiszatáj új koncepciójának eredményeképpen szembetűnő, hogy számos újítás jelent meg a lapban. Először is jóval több fiatal kapott bemutatkozási lehetőséget, minden számban tematikus blokkot olvashatunk, a szeptemberi Tiszatájban éppen a Hajnóczy-hagyatékból készült válogatást, a borítót egész oldalas kép díszíti, egy Hundertwasser-grafika, a folyóirat nyitottabb lett a város kulturális intézményei, a Reök, a Szegedi Szabadtéri Játékok, a Szegedi Nemzeti Színház, a Thealter irányába, a szövegek között pedig nem csak irodalmat, de színház-, opera- és képzőművészeti kritikát is olvashatunk, így az előadásoknak, tárlatoknak is marad szakmai nyomuk.
Tovább »

Thealter U21 blog – plusz harmadik nap + VIDEÓ

2011. szeptember 24., szombat · Hozzászólok

Tíz év múlva ne ez a dal legyen

Alapvetően vidám nap volt, fiatalok, okosak és szépek. Ez jó, mert Tamás azzal fogadott a Zsina udvarán: itt van az ember, aki két napja szomorú. De azért Tamás, csak neked megsúgom, a Tíz év múlva igencsak megérintett, nem utoljára, azt hiszem.
Tovább »

Thealter U21 blog – plusz második nap

2011. szeptember 23., péntek · Hozzászólok

A hídon pedig vigyázni kell!

Ha kétszáz év múlva egy színházigazgató leporolja Háy János valamelyik darabját, sarkított de igen jellemző képet kap a huszadik század végi Magyarországról. És ha én lennék a jövőbeli rendező, akkor bizonyára a Nehéz című darabot választanám, ám a darab második felét, az előzményeket bemutató negyvenöt percet egyszerűen kihagynám. Az akkori, már tisztán digitális kultúrán nevelkedett nemzedék fizikailag képtelen lenne végigülni a darabot.
Tovább »

Thealter U21 blog – plusz első nap

2011. szeptember 22., csütörtök · Hozzászólok

“A történet valójában az, amit az ember nem mesél el.”


Még a gondolathoz sem szoktunk hozzá, hogy a nyári fesztivál szüretkor visszatérjen. Családtagokon, önkénteseken, néhány sajtóson és a két “közéleti nénin” kívül nem is volt más a rövid megnyitón. Balog József mindezekhez mérte mondanivalóját, tehát nem tudhattuk meg miért e ráadás, miért éppen ezekkel az előadásokkal maradtak adósok őszig. Bonusz fesztivál, mondta és mi kevesen a Zsina udvarán bonusz gyümölcsöket és bonusz borokat fogyaszthattunk. És akkor ez legyen napi egy előadással nyári blogom folytatása, stílusosan afféle bonusz blog.

Tovább »

Thealter U21 blog – Negyedik nap: Jago és Rodrigo elmehet a…

2011. július 24., vasárnap · Egy hozzászólás

Továbbra sem csökkent az érdeklődés a Thealter Fesztivál előadásai iránt. Szombat este nem lehetett üres széket találni a Zsinában, és gyanítom vasárnap sem lesz másképpen. Hátradőlhetnek a szervezők, a gondok ellenére kiállt mellettük a közönség.
Tovább »

Thealter U21 blog – Második nap: „Bűbájos álom, be szép! Szép volt, be szép!” + FOTÓK

2011. július 22., péntek · 3 hozzászólás

100_5186 Három nap és három „a csilláron is ember lóg” teltház a Zsinában. Azon előadások alapján, melyeket eddig láttam, a pénzhiány ellenére is elmondható, az idei fesztivál színvonala sokkal egységesebb, mint a korábbi években. Ne legyen korai a véleményem, ezt kívánom magamnak.
Tovább »

Következő oldal »