Kultúra

Thealter U21 blog - Második nap: „Bűbájos álom, be szép! Szép volt, be szép!” + FOTÓK

Thealter U21 blog - Második nap: „Bűbájos álom, be szép! Szép volt, be szép!” + FOTÓK

2011. július 22., péntek
Thealter U21 blog - Második nap: „Bűbájos álom, be szép! Szép volt, be szép!” + FOTÓK
Három nap és három „a csilláron is ember lóg” teltház a Zsinában. Azon előadások alapján, melyeket eddig láttam, a pénzhiány ellenére is elmondható, az idei fesztivál színvonala sokkal egységesebb, mint a korábbi években. Ne legyen korai a véleményem, ezt kívánom magamnak.

Új népcsoport a Széchenyi téren

Ha jól olvastam és jól emlékszem, tegnap délután etnovásár keretében bemutatkozott az a:indo:npi:do népcsoport. Volt tolmács, személyes vezető, szakértő és mintegy húsz fő a népcsoport képviseletében. Szeged utcáinak embere találkozhatott a fák népével, megismerhette szokásaikat. Mindezt színes esernyőkkel beazonosítható, kiscsoportokat igazgató idegenvezetők segítségével. Mint japán turisták Európa fővárosaiban. Vissza a természetbe! - mondják a Horváth Mihály Gimnázium fiatal növendékei. Igen, vissza! Mindenképpen, még legalább háromszor. Péntektől vasárnapig délutánonként bárki megteheti a Széchenyi téren.

Éljen a szerelem!

Furcsán szép előadás volt, ködbe vész, akár a füstben lebegő színpad. Ha nem műanyag széken ülök, ha mellettem Laci barátom kezében popcorn és kóla van, azt is gondolhattam volna, hogy moziban vagyok. Valami művészfilmnek álcázott zombitörténetet játszanak. De nem gondolhattam, mert a színpadról folyamatosan gördülő füst igazán életszerűen marta a torkomat. Az egész egy látomás, emlékfoszlányok, előadás-töredékek, filmek, jelenetek. Egy a színházba szerelmes, kiöregedett színésznő álomképei. Nincs idő, nincs tér. Vannak a régi Monarchia városai és nyelvei, katonák, szeretők, színészek, és van az egyetlen valóság, a minden érzés feletti Szerelem. Visszataszítóan csúnya és angyalian szép emberek történetei a szegedi zsinagóga panoptikumában. Nem tudhatom, meddig lebegett még a füstben előadás után e sokat látott hely szelleme.

Felejtsd El!

Öt fiatal, francia, olasz, román és magyar szólítja fel a nézőt, felejtse el, amit eddig megtanult. A nyelv, a tánc, a mozgás és a jelnyelv segítségével próbálják a színpadon összekapcsolni a különböző kultúrákat, újraépíteni a kommunikációt. Az előadás nagy erénye, hogy semmivel sem akar többet kihozni belőle, mint amiről szól, mozgás, beszéd és zene pontosan csak annyi, mint amire szükség van. Aztán csend és a szegedi hajnal ölelése. Horváth Mihály Gimnázium (Szentes): Vissza a természetbe – premier Kosztolányi Dezső Színház (Szerbia): Éljen a szerelem! FÜGE / MŰHELY Alapítvány produkció: Forget it! / Felejtsd el!

Petró János

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.