Kultúra

Besúgóhálózat működött a vásárhelyi kocsmákban

Besúgóhálózat működött a vásárhelyi kocsmákban

2011. július 31., vasárnap
Besúgóhálózat működött a vásárhelyi kocsmákban

Jól kiépített besúgóhálózat működött a hódmezővásárhelyi kocsmákban az 1940-es évek második felében. Rendszeresen jelentették fel például a Kertész-féle kocsma ittas vendégeit, akik alkoholos állapotban a rendszert, a vezetőket szidták vagy éppen Rákosi képét próbálták letépni az italozó faláról. Vincze Gábor, az Emlékpont történészének kutatási eredményeit a Hombár című periodika legfrissebb számában is olvashatják.

Az 1944-es szovjet „felszabadulás” után a vásárhelyiek bíztak benne, hogy demokratikus rendszerben élhetnek tovább, mely biztosítja számukra a teljes szólásszabadságot. Azonban hamar kiderült, hogy a látszatdemokrácia nem tolerálja a vélemény szabad kinyilvánítását: 1946-tól folyamatosak voltak a feljelentések izgatás bűntette miatt. A susáni Kertész-féle kocsmában például egy kifejezetten jól működő besúgó-hálózat épült ki: a kocsmáros, Kertész Imre a kommunista párt hűséges tagjaként rendszeresen tartott pártgyűléseket a belső teremben és nagy figyelemmel követte ittas vendégei rendszerellenes megnyilatkozásait. A betérők erősen alkoholos állapotban gyakran szidták a népi demokráciát és a kommunista vezetőket. Vincze Gábor, az Emlékpont történészének tanulmánya több olyan esetet is bemutat, amikor a vendégeknek meggondolatlan kijelentéseik miatt kellett népbíróság elé állniuk. Felidézi például

Szikora István

sertéskupec ügyét, aki a kocsmában részegen kijelentette, hogy „nem szereti a kommunistákat és valamennyit akasztva szeretné látni”, majd nyomatékosításként az egyik villanypóznára mutatott. Hiába voltak ellentmondásosak a tanúk terhelő vallomásai (gyakran saját maguknak is ellent mondtak a megkérdezettek), Szikora első fokon 1 év börtönt, 5 év hivatali és jogvesztést kapott, valamit elrendelték vagyona felének elkobzását is. Egy másik esetben

Radics Mihály

kulákot állították népbíróság elé, aki szintén ittas állapotban megpróbálta letépni Rákosi portréját a kocsma faláról- a feljelentést követően, még a tárgyalás előtt a budai internálótáborba küldték. A tárgyaláson azonban édesanyja jelent meg helyette, mivel ekkor Radics még az internáló táborban volt, de erről a részletről a népbíróságot nem értesítették.

Vincze Gábor

érdekfeszítő kutatásának eredményeit a Tornyai János Múzeum évkönyvében, a Hombár legújabb számában is olvashatják az érdeklődők.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.