Kultúra

Avarkori vértek rekonstrukcióit készítette el egy szegedi muzeológus

Avarkori vértek rekonstrukcióit készítette el egy szegedi muzeológus

2011. május 4., szerda
Avarkori vértek rekonstrukcióit készítette el egy szegedi muzeológus

Avarkori vértek rekonstrukcióit készítette el Magyar András, a szegedi Móra-múzeum munkatársa; az V-VI. századi védőeszközök mai másaihoz régészeti feltárások során talált leletek nyújtották az információt.

A Kárpát-medencébe betelepülő lovas, nomád népek közül csupán az avarok védőfelszereléseiről maradtak ránk leletek – mondta a muzeológus, aki csak hobbiként, de tudományos alapossággal foglalkozik a témával. Viszonylag sok avarkori sírban találtak néhány néhánycentiméteres fém lemezkéket, de csupán három helyről – Tiszavasváriból, Kunszentmártonról és Hajdúdorogról – került elő nyolcnál több lamella. Egyetlen olyan lelet sem akadt azonban, ahol bolygatatlanul került volna elő az egykori avar harcos sírja.

Csallány Dezső

régész, a szegedi múzeum igazgatója volt az első az 1930-as években, aki bebizonyította, hogy ezek az apró fémlemezek nem ládikák veretei voltak, hanem védőeszközök, vértek készültek belőle – közölte a szakember a szegedi Kultúrpalotában tartott előadásán.

Magyar András

hangsúlyozta: pontos rekonstrukció nem készíthető az egykori felsőtestet vagy csak a vállat és a karokat fedő vértekről, hiszen nehezen állapítható meg, mivel fűzték össze a lamellákat, és a rozsdásodás miatt nem határozható meg pontosan, milyen vastagságúak voltak a kovácsolt lemezkék. Sokszor az sem világos, hogy a felsőtestet eltakaró vért esetében a háromszáz fémlemez milyen elrendezésben alkotta a védőfelszerelést. A hosszú és fáradtságos munkával elkészült vérteket csak a módosabb emberek használhatták. Önmagukban az összefűzött fémlemezkék nem nyújtottak elegendő védelmet viselőiknek, a nyílvesszőket felfogták, a közelharc során kapott ütések vagy szúrások azonban komoly sérülésekkel járhattak volna. A vért alatt ezért feltehetően az erőbehatásokat elnyelő, szőrével kifelé fordított bőrt vagy még inkább nemez mellényt hordhattak. A muzeológus azért tartja fontosnak a lehetséges rekonstrukciók elkészítését és kipróbálását, mert így sikerülhet valósághű képet kapni az egykori harcosok felszereléséről. Hozzátette: a hagyományőrzés során azonban ragaszkodni kell a régészeti feltárások alkalmával előkerült leletekből nyerhető információkhoz.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.