Kultúra

Bordi András akvarellportréiból nyílik kiállítás Szegeden

Bordi András akvarellportréiból nyílik kiállítás Szegeden

2011. április 5., kedd
Bordi András akvarellportréiból nyílik kiállítás Szegeden

Bordi András festőművész, a Marosvásárhelyi Kultúrpalota egykori igazgatója akvarellportréiból nyílik kiállítás szerdán a Budapesti Román Kulturális Intézet Szegedi Fiókintézetében.

A látogatók a nyár végéig nyitva tartó tárlaton összesen negyven, az 1989-ben elhunyt művész családjának tulajdonában lévő és a különböző magángyűjteményekben fellelhető alkotással találkozhatnak – mondta

Kimpián Péter

, a fiókintézet munkatársa kedden az MTI-nek.

Bordi András

1905-ben született a Maros megyei Héderfáján. Első egyéni kiállítását – még nyolcadikos gimnazistaként – 1925-ben rendezte iskolájában a marosvásárhelyi református kollégiumban. Festeni a budapesti Képzőművészeti Főiskolán

Réti István

és

Rudnay Gyula

tanítványaként tanult, és részt vett egy egyéves párizsi tanulmányúton a Julian festőakadémián. 1931-ben tért vissza Erdélybe, szülőházában műtermet alakított ki. 1940-től több mint három évtizeden át a Marosvásárhelyi Kultúrpalota igazgatójaként dolgozott. Nevéhez nemcsak a kultúrpalota gyűjteményének 135-ről 1100 darabosra gyarapodása fűződik, hanem a műtárgyak megmentése is a második világháború idején. 1971-ben vonult nyugdíjba, ezt követően csak a festészettel foglalkozott. A művészettörténészek a huszadik század egyik legeredetibb, legmodernebb akvarell festőjének tartják. 1944-ig művészi érdeklődésének homlokterében az emberi arc és alak állt. Portréfestészetének legszebb darabjai családi vonalozásúak. Az ötvenes években több nagyobb méretű olajfestményt készített. Az 1960-as évek közepétől alakította ki jellegzetes akvarell stílusát, amelyet a formai leegyszerűsítés és a fokozott színek harmóniája jellemez. E periódus festményeinek többsége tájkép és portré. Több mint ezer alkotását tizenkét ország magángyűjteményeiben és múzeumaiban őrzik.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.