Emléktáblát kapott Szűcs Árpád és Kováts Margit festőházaspár + FOTÓK

2017. július 4., kedd · 4 hozzászólás

emlektabla_avatas009kf

A művészházaspár gyermekének kezdeményezésére avattak emléktáblát a pár Sóhordó utcai lakóhelyén. A szegedi kulturális életben eddig csak lábjegyzetként szerepeltek, a most leleplezett emléktábla azonban emléket állít festészetüknek. Tovább »

Kass János előtti tisztelgéssel kezdődik a Szeged Art

2017. június 28., szerda · Hozzászólok

wagner_udvar01_gs

Képzőművészet és zene lepi el Szeged utcáit, parkjait és teraszait, július elsejétől augusztus huszadikáig tart idén a Szeged Art, amelynek legfőbb célja, hogy a napfény városának sokszínű művészeti életét minél közelebb vigyék az emberekhez. A rendezvénysorozat nyitányaként Kass János gyermekkönyv-illusztrációiból nyílik kiállítás a Dugonics téren, így tisztelegve a kilencven éve született Kossuth-díjas művész emléke előtt. Tovább »

Tehetségek után kutatnak – Újraindul a SzépKép Versenydíj sorozat Szegeden

2017. május 15., hétfő · 3 hozzászólás

szepkep_lobby_cafe_01gs

Új évaddal indul a Feketesas Szalon által már sikeresen működtetett SzépKép Versenydíj sorozat, ezúttal megújult formában, új helyszínen biztosítanak kiállítási lehetőséget olyan alkotóknak, akik még nem rutinosak. A tervek szerint havonta két-két művész mutatkozhat be a Lobby Café galériájában, maga a verseny pedig nemcsak kiállítási lehetőséget biztosít, hanem értékes nyereményekkel is kecsegtet. Tovább »

Gandhit festették az Indiában élő magyar művésznők

2015. szeptember 23., szerda · Hozzászólok

India02

Indiában élt, magyar származású festőművésznők alkotásaiból nyílik kiállítás a Móra-múzeumban: az anya, Sas Brunner Erzsébet és lánya, Brunner Erzsébet olyan indiai történelmi szereplőket is megfestettek, mint Mahatma Gandhit, India kultikus politikusát és szellemi vezetőjét. A tárlatot szeptember 25-én, pénteken 18 órakor India Magyarországi Nagykövete nyitja meg. Tovább »

Vásárhelyi doyenek

2015. augusztus 26., szerda · Hozzászólok

Fejér Csaba Vak hordár

A hódmezővásárhelyi festőiskola legendás művészeinek és kiválóságainak alkotásaiból nyílik kiállítás Vásárhelyi doyenek címmel augusztus 28-án, pénteken 18 órakor Budapesten, az Art IX-XI. Galériában. A tárlatot Nagy Imre művészettörténész, a Tornyai János Múzeum igazgatója nyitja meg a Bartók Béla úti kiállítóhelyen. Tovább »

Kitavaszodott a Polgári Szalonban + FOTÓK

2015. április 17., péntek · Hozzászólok

kiallitasmegnyito01kfEgy informatikus könyvtáros, egy gyógytornász és egy gépésztechnikus; vagyis Alexi Mária, Buda Sándor és L. Murányi Teréz mindennapi hivatásuk mellett alkotnak. “Tavaszi” festményeikből nyílt kiállítás pénteken a Polgári Szalonban.
Tovább »

Földi Péter festőművész tárlatvezetése a Tornyai-múzeumban

2015. február 10., kedd · Hozzászólok

Foldi_Peter_kiallitasmegnyito_20141123_16

Földi Péter festőművész sajátos világú alkotásaihoz ad kulcsot pénteken délután a Tornyai János Múzeumban. A Kossuth és Prima Primissima-díjas alkotó február 13-án, 15 órai kezdettel tart vezetést összegző kiállításán a vásárhelyi közgyűjtemény emeleti termeiben. Tovább »

Kiállítással emlékeznek a Tisza partjának színpompás festőjére + FOTÓK

2015. január 19., hétfő · 2 hozzászólás

100_1078

Több mint tíz évvel ezelőtt, 2004 októberében vesztette el Szeged egyik kiváló tájképfestőjét: Szekfű János szívébe zárta a Tisza partját, festmények százain örökítette meg a természet apró helyi csodáit, alkotásain emellett a vasúti élet mindennapjait is megcsodálhatjuk. Kiskunmajsán kiállítással tisztelegnek a művész előtt. Tovább »

Tizennégy év Távol-Keleten – visszavonzza Indonézia a szegedi tanárt

2014. december 15., hétfő · 2 hozzászólás

balogh_laszlo02

Barátjával az első magyar diákként tanulhatott Indonéziában a szegedi Balogh László. Tizennégy évnyi kinttartózkodása alatt végignézte, ahogy a fejlődő ország a régió éllovasává vált, átélte a helyiek történetének egyik legsúlyosabb földrengését, egy pusztító cunamit és egy kis híján polgárháborúba torkolló belviszályt. Mégis visszamenne. Tovább »

Vattacukor élet – Ágoston Lóránt mesével átszőtt világa a rajztanszéken + FOTÓK

2014. november 11., kedd · Hozzászólok

Lori_kiallitas_1410__MG_1644

Kollázsaival mesél Ágoston Lóránt, a festőművész, akinek munkáiban a gyermeklét és a felnőtt világ közötti határ olykor mintha nem is létezne. Tovább »

Ízig vérig szegedi kiállítás a Reök-palotában + FOTÓK

2014. január 29., szerda · 6 hozzászólás

reok_tarlatvezetes02_gsKét merőben eltérő szegedi művész munkáiból nyílik kiállítás január 31-én a Reök-palotában. A nyolcvan esztendeje elhunyt Nyilasy Sándor, és az ízig vérig szegedi Kopasz Márta összesen több mint száz munkája került a kiállítótermek falára.
Tovább »

Zoltai Attila festőművész műtermi jegyzetei az Emlékpontban

2013. október 16., szerda · Egy hozzászólás

csendeletpalettavalA Magyar Festészet Napjához kapcsolódva Zoltai Attila festőművésznek nyílik egyéni kiállítása Műtermi jegyzetek címmel október 19-én, szombaton délelőtt 11 órakor az Emlékpont “Galéria” kiállítótermében. A sokoldalú alkotó több mint harminc festményen és mintegy kéttucatnyi plasztikán keresztül nyújt betekintést művészi gondolatvilágába és világnézetébe a hódmezővásárhelyi közgyűjteménybe ellátogatóknak.
Tovább »

Kép az ablakban – Zoltánfy-emlékkiállítás az EDF Galériában + FOTÓK

2013. október 11., péntek · Hozzászólok

zoltanfy_kiallitas13_gsZoltánfy István megmutatta, hogy mivel harcolhatunk a felejtés diktatúrái ellen – fogalmazott Szilasi László irodalomtörténész a Magyar Festészet Napja alkalmából a 25 éve elhunyt festő alkotásaiból nyílt emlékkiállításon. Tovább »

Megújult szemlélet a Reök-palotában + VIDEÓ

2013. október 9., szerda · 2 hozzászólás

reok02_gsArculatot vált a Reök-palota programkínálata: zenészekkel, táncosokkal, művészekkel töltik meg a házat. Az újhullámú őszi-téli évadba október végén kóstolhatnak bele a látogatók az Enter-fesztiválon.
Tovább »

Szeged Polgármesteri Hivatala kincseket rejt

2013. szeptember 18., szerda · 3 hozzászólás

reok02Szeged Polgármesteri Hivatala több mint ezer országos hírű és szegedi klasszikus kortárs alkotást gyűjtött az elmúlt negyven év alatt. Az eddig csak intézményekben látható darabokat a REÖK hozza el a város polgárai elé.
Tovább »

Egy hétre “festőtanyává” változik a Szőregi Faluház + FOTÓK

2013. július 15., hétfő · 3 hozzászólás

alkoto_tabor_szoreg_mj 019Egyhetes alkotótábor nyílt meg vasárnap a Szőregi Faluházban, az alkotások közül valószínűleg több kapcsolódik majd valamilyen módon a településhez.
Tovább »

Nem szívesen válik meg műveitől a nyugdíjas szegedi festő + FOTÓ

2013. július 12., péntek · 2 hozzászólás

szentmihalyi01_gsHarminc évig zenélt, zongorajátékával nyílt meg a Tisza Gyöngye étterem, idős korára pedig szegedi tájképeket fest Szentmihályi Németh József. A művész – bár igen rossz anyagi körülmények között él – nem szívesen adja el képeit, a szívéhez nő minden alkotása.
Tovább »

Utolsó napjait tölti Szegeden a Golgota

2012. november 7., szerda · 4 hozzászólás

Már csak 4 napig látható a Móra Ferenc Múzeumban Munkácsy Mihály monumentális méretű Golgota című festménye. A pótolhatatlan alkotást a szegedi Kultúrpalotában vasárnapig tekinthetik meg a Csongrád megyei, dél-alföldi érdeklődők. A december 16-ig meghosszabbított nagyszabású Munkácsy-kiállítást eddig több mint 40 ezren látták a napfény városában.
Tovább »

Természet ihlette festmények a Román Kulturális Intézetben + FOTÓK

2012. július 25., szerda · 2 hozzászólás

Két és fél hét művészeti táborának termését tekinthetjük meg a Budapesti Román Kulturális Intézet Szegedi Fiókintézetében. A StArt Plein Air Nemzetközi Művésztelepen tizenegy alkotó meríthetett ihletet a természet színvilágából, festményeik a szabad ég alatt, festői tájakon születtek.
Tovább »

Befejeződött Munkácsy Golgotájának restaurálása a Móra-múzeumban + FOTÓK

2012. június 12., kedd · Egy hozzászólás

Az elmúlt több mint 100 évben gyakran végeztek kisebb-nagyobb restaurálásokat, felújításokat Munkácsy Golgotáján, mert méreteinél fogva a festményt csak felhengerelve tudják szállítani. Így történt ezúttal is, hiszen a Múzeumok Éjszakáján, június 23-án nyíló, 41 Munkácsy-alkotást bemutató nagyszabású szegedi kiállításon először lesz látható együtt a világhírű Munkácsy-trilógia: a Krisztus Pilátus előtt, a Golgota és az Ecce Homo.
Tovább »

Bordi András akvarellportréiból nyílik kiállítás Szegeden

2011. április 5., kedd · Hozzászólok

Bordi András festőművész, a Marosvásárhelyi Kultúrpalota egykori igazgatója akvarellportréiból nyílik kiállítás szerdán a Budapesti Román Kulturális Intézet Szegedi Fiókintézetében.
Tovább »

Albummal emlékeznek Kohán György festőre

2010. július 4., vasárnap · Hozzászólok

Impozáns, több mint 60 fényképet tartalmazó kötet jelent meg a XX. századi magyar festészet meghatározó alakjáról, Kohán Györgyről. A könyvet Ibos Éva, a Móra Ferenc Múzeum művészettörténésze írta és szerkesztette. A Kohán-album a Kossuth Kiadó gondozásában a Magyar Festészet Mesterei sorozatban jelent meg.
Tovább »

Darmstadti kortárs művészek kiállítása nyílik

2010. május 21., péntek · Hozzászólok

Tizenkét pozíció címmel hat-hat kortárs darmstadti szobrász és festő alkotásaiból nyílik kiállítás szombaton a szegedi Reök-palotában a XVI. Táblaképfestészeti Biennále kísérőrendezvényeként – közölte Nátyi Róbert, a kulturális intézmény művészeti vezetője pénteken az MTI-vel.
Tovább »

Következő oldal »