Kultúra

Szlovákiai magyar tudósok a tudomány szolgálatában

Szlovákiai magyar tudósok a tudomány szolgálatában

2010. december 28., kedd
Szlovákiai magyar tudósok a tudomány szolgálatában

A fenti címmel jelent meg november végén Lacza Tihamér szerkesztésében a szlovákiai magyar tudományos élet és ismeretterjesztő irodalom képviselőinek arcképcsarnoka. A magas színvonalú gyűjtemény, amely a Szlovákiai Magyar Írók Társaságának gondozásában látott napvilágot, a teljesség igénye nélkül tartalmazza a szakterület egykori és mai szereplőit – olvasható a Felvidék Ma hírportálon.

A Bátorkeszin született szerkesztő, aki a felvidéki tudományosságért rengeteget tett az elmúlt négy évtizedben, ismét komoly munkát végzett. Mint bevezetőjében a rendszerváltozás előtti korszakról írja: “...a tudományos életben kiemelkedő eredményeket elérő magyarokról legföljebb tudósítások vagy interjúk jelenhettek meg a szlovákiai magyar sajtóban, ha netán magyarul kívántak publikálni, azt csak a szélesebb nyilvánosságnak szánt lapokban vagy folyóiratokban tehették meg, eredeti magyar nyelvű tudományos könyveket csakis az irodalomtudomány, a nyelvészet, a helytörténetírás és részben a néprajz művelői adhattak ki. ” Az idén hatvankét éves szerkesztő, aki az érsekújvári magyar gimnáziumban érettségizett, majd a prágai Károly Egyetem Természettudományi Karán vegyészi oklevelet szerzett, a szlovákiai magyar közösség számára elsősorban publicistaként, szakíróként ismert. Szakmai pályafutása ugyanakkor olyan sokrétű, hogy bátran leszögezhetjük, egy polihisztorról van szó.

Lacza Tihamér

jelenleg a Pátria Rádió Kaleidoszkóp című műsorának szerkesztője. A Hét című hetilap egykori főszerkesztője arról is ír a könyv bevezetőjében, hogyan sikerült eljutni az idén megjelent arcképcsarnokhoz. Még 1990-ben, amikor

Znám István

matematika-professzor vezetésével szervezték a Cseh/szlovákiai Magyar Tudományos Társaságot, készítettek egy 200–250 nevet tartalmazó jegyzéket, amelyen főleg a természettudományok és a műszaki tudományok területén tevékenykedő szlovákiai magyarok szerepeltek. Ezután elkészült a Ki kicsoda Kassától Prágáig c. kiadvány is, amely több mint fél évszázad elteltével (1938 óta) az első olyan lexikon volt, amely a szlovákiai magyar közélet, irodalom, képzőművészet, kultúra és oktatásügy jeleseit gyűjtötte össze. A tudomány szolgálatában című kiadvány, amely a tudományos élet egykori és mai szlovákiai magyar szereplőit és az ismeretterjesztő irodalommal is foglalkozó szakembereket bemutató könyv lett, szervesen kapcsolódik a Szlovákiai magyar írók arcképcsarnoka címmel 2009-ben megjelent összeállításhoz. Ebben a válogatásban is 100 személy rövid életrajza és fényképe található és ugyanazokat a szempontok érvényesülnek, mint amelyeket

Tóth László

az előző kötetben már megfogalmazott. A kötet nem törekszik a teljességre, mert az csak egy részletes, mindenre kiterjedő kutatás feladata lesz majd, hogy megteremtse egy olyan kiadvány megszerkesztésének a feltételeit, amelyben valóban hiánytalanul ott lehet minden személyiség. Az előző kötethez viszonyítva viszont a jelen összeállításban jóval szerényebb az irodalomként felhasznált, illetve ajánlott kötetek, tanulmányok jegyzéke. Ez könnyen belátható, ha tudatosítjuk, hogy a téma feldolgozása jóformán csak elkezdődött és igazából még nem is teremtődtek meg az intézményes keretei. A kötet, amelynek megjelenését a Szlovák Köztársaság Kulturális Minisztériuma támogatta ugyanakkor a téma részletes feldolgozásában is segíthet, amellett, hogy magában sok hasznos információt tartalmaz.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.