A visegrádi együttműködés negyedszázados jubileumát ünnepli

2016. december 28., szerda · Hozzászólok

Orbán Viktor

Erős, választóvonalak nélküli Európáért emeltek szót a visegrádi négyek abban a február 15-én, Prágában kiadott közös nyilatkozatban, amellyel a csoport megalakulásának 25. évfordulójáról emlékeztek meg. Tovább »

Május elején Prágában találkoznak a visegrádi, skandináv és balti országok külügyminiszterei

2016. március 15., kedd · Hozzászólok

Május elején Prágában találkoznak a visegrádi (V4), a skandináv és a balti országok külügyminiszterei – jelentette be Lubomír Zaorálek cseh külügyminiszter kedden Prágában, miután tárgyalásokat folytatott Margot Wallström svéd külügyminiszterrel. Ezt megelőzően áprilisban Lettországban találkoznak ugyanebben a formátumban a külügyi tárcavezetők. Tovább »

Emlékművet kapott Prágában Jan Palach, a szovjet megszállás ellen önégetéssel tiltakozó cseh egyetemista

2016. január 16., szombat · Hozzászólok

Emlékművet kapott szombaton Prágában Jan Palach, aki 1969 január 16-án a cseh Nemzeti Múzeum történelmi épülete előtt a Vencel-téren felgyújtotta magát, hogy tiltakozásra ösztönözze Csehszlovákia lakosságát az ország szovjet megszállása ellen. Tovább »

Migrációs válság: kiálltak Magyarország mellett a visegrádi kormányfők

2015. szeptember 4., péntek · 4 hozzászólás

Orbán Viktor; KOPACZ, Ewa; SOBOTKA, Bohuslav; FICO, Robert

Kiállt Magyarország mellett a cseh, a lengyel és a szlovák kormányfő abban a közös nyilatkozatban, amelyet a négy visegrádi ország miniszterelnökének a migrációs válsággal foglalkozó pénteki rendkívüli prágai találkozóján fogadtak el.
Tovább »

Kiállítás nyílt Prágában a Heydrich elleni merénylet elkövetőiről

2014. szeptember 17., szerda · Hozzászólok

Bátrak arca címmel rendkívül nagy érdeklődésre számot tartó kiállítás nyílt szerdán a prágai Hradzsinban: a tárlat a Richard Heydrich, a nácik által létrehozott és megszállt egykori Cseh Protektorátus (1939-1945) helytartója ellen 1942 májusában merényletet elkövető cseh ejtőernyősökről készült eddig ismeretlen fényképeket és tárgyakat mutat be. Tovább »

Ohridban is bemutatják Nagy József legújabb darabját, a Megnevezhetetlent

2011. augusztus 2., kedd · Hozzászólok

Augusztus 9-én és 10-én a macedóniai Ohridban, az Ohridi Nyári Fesztivál programjában láthatja majd a közönség a magyarkanizsai Nagy József Megnevezhetetlen című előadását, amelynek ünnepélyes világbemutatóját júniusban tartották meg Prágában, a Nemzeti Színház előtti Piazzetta téren, ahol a darab a fesztivál Intersection részének legnagyobb közönségsikere volt.
Tovább »

Szlovákiai magyar tudósok a tudomány szolgálatában

2010. december 28., kedd · Hozzászólok

A fenti címmel jelent meg november végén Lacza Tihamér szerkesztésében a szlovákiai magyar tudományos élet és ismeretterjesztő irodalom képviselőinek arcképcsarnoka. A magas színvonalú gyűjtemény, amely a Szlovákiai Magyar Írók Társaságának gondozásában látott napvilágot, a teljesség igénye nélkül tartalmazza a szakterület egykori és mai szereplőit – olvasható a Felvidék Ma hírportálon.
Tovább »

Utazás: Ausztriai wellness és Afrika öröme

2009. október 11., vasárnap · Hozzászólok

roma osz Együttműködő partnerünk, a C&T Hungary Kft. aktuális utazási hírei és ajánlatai között a római őszt vagy egy ausztriai wellnesst is kaphatunk, vagy elmehetünk az Aba Taano koncertturnéjára.
Tovább »