Kultúra

10 éves a Millenniumi Kávéház + FOTÓK

10 éves a Millenniumi Kávéház + FOTÓK

2010. december 14., kedd
10 éves a Millenniumi Kávéház + FOTÓK
Van, akinek a Millenniumi, és van, akinek csak Milka. Hajdanán emlegették katolikus kocsmaként és gyakran hívják kulturális kávézónak is. Akad, aki csak egy jó kávéra tér be ide, de szép számmal érkeznek tudományos előadások után érdeklődők, koncertek hallgatói vagy éppen sakkozni vágyók. És mindez így van már tíz éve... Szeged szívében nyílt meg az a kávéház, melyet a katolikus egyház működtet – adta hírül az ezredforduló évében az akkori sajtó. Volt, aki érdeklődve kapta fel a fejét és nyilván volt, aki unottan továbblapozott. Eleinte a vendégek is főként az ezeréves magyar történelmet végigkövető programsorozat koraesti előadásaira érkeztek nagyobb számban, de idővel mind többen ültek be napközben is egy feketére, sütire vagy csak egy meghitt beszélgetésre a Dugonics téri szökőkút tőszomszédságában megbújó pincehelyiségbe. Míg a füstmentes vendéglátóhely a kávéházi élet hangjaitól zsongott, addig a szomszédos klubhelyiségben filmvetítések, kiállítások, tudományos előadások, sakkversenyek zajlottak. Ahogyan teltek az évek, a kávézó nyaranta terasszal bővült, s ennek köszönhetően már nemcsak a szegediek, de a városba látogató vendégek jól megjegyezték és kellemes emlékként vitték haza a Millenniumi Kávéházban eltöltött perceket, órákat.

„Az elmúlt tíz év minket igazolt”

A születésnapi rendezvényen elsőként az évtizeddel ezelőtti nyitásban legnagyobb szerepet betöltő személyeket idézte fel és köszöntötte a kávéház programszervezője és házigazdája, Szécsi Imre. Méltató szavakkal emlékezett meg Mészáros Andreáról, a kávéház akkori vezetőjéről, Marcus Leimbach-ról, az elképzelést anyagilag támogató németországi alapítvány képviselőjéről, Gyulay Endre nyugalmazott megyéspüspökről és a működtető Katolikus Ifjúsági Alapítvány (KIA) elnökéről, Kondé Lajos szeged-belvárosi plébánosról. „Tíz év egy ország vagy egy város életében szinte semmi, de ez az időtartam nagyon sokat jelent egy kávéház, egy összetartó kis közösség számára” - vette át a szót ünnepi köszöntőjével Kondé Lajos. A kezdetekről szólva elmondta, a keresztény értékrendet felvállaló és értéket közvetítő hely ötlete külföldi minta alapján fogalmazódott meg bennük sok évvel ezelőtt, miután személyesen is megláthatták, milyen jól sikerült a korábban igen zárt katolikus közösségeknek egy-egy hasonló intézményt működtetve kinyílni, kilépni a világ elé. „Az elmúlt tíz év minket igazolt, nem a kezdeményezést lesajnálóan néző kritikusokat. S szintén bizonyítja a kávéház létjogosultságát az a rengeteg találkozás, barátság, szerelem, mély beszélgetés, amelyek e falak között születtek” - tette hozzá a KIA elnöke. „A Millenniumi Kávéház Szeged meghatározó helye lett – s ezt nem kérkedve, hanem alázattal, de örömmel mondhatjuk ki. Ennek fő okaként a folyamatosságot és a felvállalt színvonal fenntartását tudnám megnevezni, hiszen nem lehet akármire meghívni az embereket: őszinte, másokat gazdagító programokra van szükség, melyek örömet szereznek azoknak akik ide betérnek” - összegezte Kondé Lajos. A születésnapi rendezvényen a mozik hőskorát megidéző vetítésre is sor került, amikor az elmúlt évtized fotóit felvillantó összeállítást Stojsic Jovan kísérte zongorán.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.