Kultúra

Helyek és helyzetek

Helyek és helyzetek

2010. október 30., szombat
Helyek és helyzetek

Vannak bizonyos helyek – legyen az valódi avagy virtuális – ahová megfogadtam, hogy rossz tapasztalataim miatt soha nem megyek. Ez a hét viszont úgy jött össze, hogy kétszer is kivételt tettem. Őszi szünet lévén a sok beadandó dolgozat és hamarosan bekövetkező referátum miatt Szegeden maradtam – belátom, naivságom ismét a felszínre tört –, gondoltam, majd jól végigdolgozom a hetet. Ma, amint megírom a cikket, azonnal neki is látok a feladataimnak... Hát így állunk.

Előtte viszont még mesélek, negatív élményt. A hetem úgy kezdődött, hogy rendkívül értelmes, helyes csoporttársam, akivel már az első naptól kezdve kölcsönösen szimpatikusnak tartottuk egymást – s talán mondhatni, több is volt ez puszta kellemes érzésnél – elhívott „bulizni”. Veszélyes szó, ha az ember nem ismeri behatóan a „bulizós társat”, főleg, ami a zenei ízlést illeti. Némi borozgatás után egy diszkóban találtam magam, ahol, hogy is fogalmazzak, nem mozogtam éppen otthonosan. Mivel nem ismertem a zenéket, amiket adtak, és hát be kell vallanom, csalódtam a fiúban, próbáltam rávenni, hogy üljünk le beszélgetni. De nem lehetett a zajtól. Akarom mondani zenétől. Ízlések és pofonok, a kínos hallgatás után egy trendibb csoporttársnőm elhívta a fiút táncolni, és örömest leléptem. Kalap, kabát, szó nélkül. Eltelt három nap, de nem bántam meg. És megtanultam, hogy tényleg nem érdemes a fogadalmakban kivételt tenni. Vagy mégis? Ami a virtuális helyeket illeti, az egyik közösségi portálon Bogi felfedezte a belinkelt írásomat, aminek úgy megörültem, hogy rögtön regisztráltam is. Szóval gyűjtögetem az ismerősöket, és örülök a pozitív kritikáknak. Eme virtuális helyektől épp amiatt irtóztam, ami miatt most örülök neki: otthon ülve is lehetséges kapcsolatot tartani a külvilággal. Persze mindennek megvan a maga helye: azért a személyes találkákat nem fogom elhanyagolni. És ezzel remélem előző írásom egyik kommentelőjének is válaszoltam: valóban, kicsit közhelyes, hogy sápítozunk a virtuális térben élés ellen, de a tettek egyszerűbbek. És ezentúl ezt próbálom követni: virtuális világban is élni úgy, hogy közben a valóság szerves részének lenni. Értsd: elmenni szórakozóhelyekre, kiállításokra, felolvasásokra. Maximum a diszkókat kihagyom... Döntésemben viszont megerősít a tapasztalat: a szünetben mindenki hazament, üres a könyvtár. Beültem egy kávéra az egyetem környékén gondolván, hogy előbb-utóbb úgyis jön majd egy ismerős, akivel beszélgethetek. De nem így történt, kihalt volt minden, és a szitáló esőben egyedül kellett hazafelé a tócsákat kerülgetnem, hogy aztán otthon egy tea társaságában leüljek a gép elé, hogy megírjam a kulturális programok, no meg az emberi kapcsolatok hiányáról írott kulturális beszámolómat.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.