Kultúra

Őrület és szépség a Dóm téren – jön a Carmen

Őrület és szépség a Dóm téren – jön a Carmen

2010. július 28., szerda
Őrület és szépség a Dóm téren – jön a Carmen
Valódi élményopera lesz - így nyilatkozott Kerényi Miklós Gábor Bizet Carmenjéről, az idei Szegedi Szabadtéri Játékok operájáról a Reök-palotában kedden tartott közönségtalálkozón, melyen szó volt a hirtelen főszereplőváltásról is. A darabot július 30-31-én mutatják be a szegedi nagyérdeműnek. Nagy áldással született meg ez a muzsika - vallja a rendező, megfogalmazása szerint az őrületeknek, a szépségnek és a szórakozásnak egyfajta keveréke a darab. Egy dél-amerikai városba helyezte a darab cselekményét a rendező, ahol egy pusztító földrengés miatt a katonaság tartja fönn a rendet, az egyik beomlott metróalagútban pedig egy bárt alakítottak ki, a színpadon egy óriási bakelitlemez forog majd. Carmen maga is egy földrengés - jellemezte a címszereplő karakterényi Kerényi. Kezdettől fogva nemzetközi szereposztással tervezték a darabot, Don José szerepét a kiváló lengyel tenor, Arnold Rutkowski alakítja, aki a 2009-es Operalia énekverseny különdíjasa és már többször énekelte ezt a szerepet. A másik központi férfikarakter, Escamillo az amerikai Lee Poulisnak jutott, akit a 2008/2009-es évadban a német zenekritikusok az év fiatal énekesének választották.

Aki megy, és aki jött

Némileg szokatlan módon nemrég arról számolhattunk be, hogy Schöck Atalát, a darab címszereplőjét lecserélték. Kesselyák Gergely, a darab karmestere, a fesztivál művészeti vezetője a közönségtalálkozón kifejtette: Schöck Atala személyében kiválasztottak egy énekesnőt, aki nem játszott még ebben a szerepben. Csodálatos volt a hangja, és a meghallgatás során a rendezői instrukciókat is jól tudta követni. Noha a Carmen szerep habitusával teljesen ellentétes a jelleme, mégis feltételezték, hogy a próbafolyamat során sikerül megfelelően kialakítaniuk a szerepet, de kénytelenek voltak belátni, hogy nem megy - így Kesselyák, aki ugyanakkor leszögezte: Schöck Atala nagyszerű művésznő szép hanggal, csak azt a fajta energiát és romantikus énekmódot, amit a rendezők elképzeltek, nem tudta megvalósítani. Ezért a premier előtt egy héttel úgy döntöttek, a szabadtérire a szerepben már abszolút tapasztalt Mester Viktóriát (képünkön) hívják meg, akivel megvalósulni látszik az elképzelésük - tette hozzá Kerényi. A rendező azt is elmondta, vád csak annyiban érheti az alkotókat, hogy miért nem láttak előre, de meggyőződése, hogy a távozó művésznőnek is sokkal jobb lesz így. Mester Viktória szombat óta próbál Szegeden, mint elmondta, éppen lakásfelújítás közben kapta a felkérést. Éppen június közepén és végén a Magyar Állami Operaházban énekelte a Carment, így még elevenen él benne a szerep. Kerényi Miklós Gáborral készült hosszabb anyagunkat holnap olvashatják a SZEGEDma.hu-n. Nézze meg a Szegedi Szabadtéri Játékok videóját!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.