Kultúra

Ifjúsági néptáncfesztivált rendeznek Szegeden

Ifjúsági néptáncfesztivált rendeznek Szegeden

2010. április 16., péntek
Ifjúsági néptáncfesztivált rendeznek Szegeden

Mintegy ötven együttes részvételével rendezik meg a hétvégén Szegeden a XX. Országos Gyermek és Ifjúsági Néptáncfesztivált, amelynek három napja alatt több mint ezerötszáz gyermek és fiatal mutatkozik be.

A legkisebbek Kalocsáról érkeznek, a többiek elsősorban a dél-alföldi területekről, Bács-Kiskun, Békés és Csongrád megyéből érkeznek, de a fesztivál vendége lesz a szekszárdi Bartina Néptánc Egyesület Utánpótlás Csoportja is, és szerepelnek táncosok a vajdasági Topolyáról és Óbecséről is - közölte Orbán Hedvig, a szervező Százszorszép Gyermekház vezetője az MTI-vel. Az ötven fellépő csoport hat bemutató előadáson vesz részt. Ezeket zsűri értékeli, végül ennek javaslatára állítják össze a hétfő esti gálaműsort a legjobb előadásokból; ezt a Szegedi Nemzeti Színházban tartják. A fiatalok az első előadást követően szombaton délelőtt színes, ünneplő kavalkáddal indulnak útnak Szeged szívében, bemutatkoznak a városnak, és invitálják az embereket az előadásokra. A hivatalos megnyitó a belvárosi táncos felvonulást követően szombaton délben a Dóm téren lesz. A fesztivált azzal a szándékkal hívták életre már több mint másfél évtizede, hogy bemutatkozási lehetőséget teremtsenek a kisebb Csongrád megyei néptánccsoportoknak. A fesztivál azonban az évek során számtalan új előadó csoporttal bővül, amelyek egyre nagyobb számban járnak vissza a Tisza-parti városba.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.