Krimi

Már több mint kétmilliárd forint a kárösszeg a cipős ügyben

Már több mint kétmilliárd forint a kárösszeg a cipős ügyben

2023. április 20., csütörtök
Már több mint kétmilliárd forint a kárösszeg a cipős ügyben

Már a kétmilliárd forintot is meghaladja az okozott kár összege abban a költségvetési csalási ügyben, melyben féléve kezdte meg a nyomozást a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Irodája.

A nyomozás eddigi eredményei alapján 13 cég és 37 személy érintett abban a költségvetési csalási ügyben, melynek során a gyanú szerint a gyógyászati segédeszközök gyártásával foglalkozó cégek az ortopéd orvosok által jogosulatlanul felírt gyógycipők, gerincortézisek, járássegítő alkatrészek, valamint csuklóortézisek és térdortézisek után igényelték vissza a nagy összegű állami támogatásokat a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelőtől. Mint azt korábban mi is megírtuk, az orvosok között, akik a recepteket felírták, több szegedi is van.

A 37 gyanúsított közül 14-en orvosok, 13-an cégvezetők és 10-en alkalmazottak. Jelenleg tizenöten vannak letartóztatásban, nyolcan bűnügyi felügyelet alatt, míg tizennégyen szabadlábon védekeznek.

A nyomozás megkezdésekor a bizonyítékok alapján 250 millió forintra becsülték az okozott kárt, mára ez az összeg már meghaladta a 2 milliárd forintot.

Az ügy előrehaladtával ugyanis egyre több cég és egyre több elkövető beazonosítása történt meg. Ekkora összeget igényeltek vissza a NEAK-tól, és ennyivel károsították meg közvetve az embereket, tekintve, hogy a gyógyításra szánt erőforrásokat csapolták meg.

Forrás: Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda

Az üggyel kapcsolatban a KR NNI-n túl folyik büntetőeljárás a Baranya, a Csongrád-Csanád, a Győr-Moson-Sopron és a Hajdú-Bihar Vármegyei Rendőr-főkapitányságokon is. Azonban az ügycsoportokkal kapcsolatos nyomozásoknak koránt sincs vége, az egyes büntetőeljárások tovább folytatódnak, így várhatóan mind a megállapított kárösszeg, mind a beazonosított cégek és elkövetők köre bővülni fog.

(via police.hu)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.