Krimi

Perújításra készülnek a Mars téri kereskedők

Perújításra készülnek a Mars téri kereskedők

2020. április 27., hétfő
Perújításra készülnek a Mars téri kereskedők

A Mars téri piac kapcsán indult kártérítési perekben is olyan bírák hoztak – egyébként a kereskedőkre nézve hátrányos – ítéleteket, akik most maguk jelentettek elfogultságot a Botka László vezette önkormányzat jogvitáiban – írja a Magyar Hírlap.

Új helyzet állt elő az uniós forrásból megvalósuló szegedi Mars téri piac ügyében a Botka László irányította önkormányzat és a kereskedők között folyt, már lezárult jogvitákban – jelezte a lapnak az egyik károsult kereskedő jogi képviselője. Közölte, a kereskedők határozott szándéka, hogy ledózerolt bódéik, illetve építményeik kapcsán káraik érvényesítése érdekében perújítási igénnyel lépjenek fel. Az egyik kereskedő jogi képviselője egyenesen úgy fogalmazott, a Mars téri kereskedők már nyertek, mivel szimbolikusnak tartják, hogy a szegedi önkormányzat jogi bizottságának egykori elnöke, Botka ügyvédje április elsején felfüggesztette ügyvédi kamarai tagságát. Pintér Ferenc szocialista képviselő volt az, aki jogi trükkel olyan állásfoglalást fogadtatott el, ami a piac építményeinek 2009-es dózeroltatását „áthelyezésnek” állította be. Ezt fogadta el okiratként a dózeroláshoz karhatalmi segítséget nyújtó rendőrség, holott egy fideszes önkormányzati képviselő 2009. november 28-án bejelentést tett a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányságon, miszerint tudomására jutott, hogy a szegedi Mars téri pia­con a kereskedők építményeit illegálisan el kívánják bontani.

A csaknem kétmilliárd forintnyi uniós pénzt úgy hívta le a város, hogy az Európai Uniót is megtévesztették, amikor azt állították, hogy a piac területe per- és igénymentes. Valójában azonban a dózerolás előtt egy hónappal a Csongrád Megyei Bíróság új eljárást rendelt el az önkormányzat és a piaci kereskedők között a földhasználati jogosultság tárgyában folyt perben – olvasható a cikkben.

Megemlítik, hogy a perújítás lehetősége a kereskedők számára azzal nyílt meg, hogy a csődbűncselekménnyel vádolt, ám felmentett Szeviép-vezetők peré­ben kiderült, olyan bírák jártak el, akik elfogultak voltak, emiatt az Országos Bírósági Hivatal elnöke célvizsgálatot rendelt el. Ezt követően a Szegedi Törvényszék valamennyi bírája, aki az önkormányzat ügyeiben eljárt, elfogultságot jelentett.

Ebből következik, hogy a Mars téri piac kapcsán indult kártérítési perekben olyan bírák hoztak – a kereskedőkre nézve hátrányos – ítéleteket, akik most maguk jelentettek elfogultságot.

További részletek

ITT

olvashatók.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.