Közösség

Az Ágota Tábor 10 nap mennyország

Az Ágota Tábor 10 nap mennyország

2018. július 22., vasárnap
Az Ágota Tábor 10 nap mennyország

A XXII. Ágota tábor, ahol az állami gondozott gyerekek nyaralhatnak ma délután, azaz július 22-én vasárnap indult el. A tábort az Ágota alapítvány a rengeteg támogatónak köszönhetően tudja minden évben egyre nagyobb létszámban megrendezni.

Az Ágota Alapítvány táborában 8 éves kortól 18 éves korig vehetnek részt azok az állami gondozott gyerekek, akik az alapítvány gondoskodása alá tartoznak. Közel 600 ember van jelen a táborban. Ez a szám 400 gyermekből, 150 önkéntesből és 50 technikai kisegítőből áll össze.

Kothencz János már tegnap este is a gyerekekkel játszott a táborban. Fotó: Gémes Sándor

Kothencz János, a Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató Országos Egyházi Módszertani Intézményrendszer főigazgatója a számokhoz még azt is hozzátette, hogy több olyan segítőjük is van, akik maguk is táborozó gyermekek és a gyermekvédelmi program résztvevői voltak. Ezen segítők közül ma már többen közölük diplomás szakemberek, szociális munkások, szociálpedagógusok. Ahogyan a szervezet vezetője fogalmazott az alapítvány egy életen keresztül elkíséri a gondozottjait, így 18 éves koruk után is figyelemmel kísérik az életüket. A tábor rengeteg programmal is büszkélkedhet, így a gyermekek a 10 nap alatt egy percig sem fognak unatkozni. A gyerekek ki mit tudon vehetnek részt, de lesz roma est és szépségverseny is. Ezeken kívül terápiás programokat, kommandós bemutatót, strandprogramokat és sportvetélkedőket is szerveznek a táborban. A tábor hivatalos megnyitóján Kothencz Jánoson kívül több támogató is mondott egy-egy rövid beszédet, köztük Dr. Juhász Tünde a Csongrád Megyei Kormányhivatal vezetője is. A hivatali megbízott egy korábbi táborozó gyermek szavait idézte, miszerint ez a tábor 10 nap mennyország és sehol sem kapnak annyi szeretet, mint a táborban.

Juhász Tünde csak kellemes időtöltést és jó szórakozást kívánt a gyerekeknek. Fotó: Gémes Sándor

A gyermekekre való figyelemmel egyik beszédet sem nyújtották a felnőttek túl hosszúra. Juhász Tünde is csak a számára emlékezetes gyermeki szavakat idézte fel, és azt kívánta az idén táborozó fiataloknak, hogy ők is hasonlóan jó élményeket éljenek át, mint az, akitől ő idézett. Ramóna, Szandra és Timi olyan táborozó gyermekek, akiket ezek a táborok hoztak össze, és azóta is szoros kapcsolatot ápolnak, bár messze laknak egymástól.

A képen balról jobbra a három jó barátnő, Ramóna, Szandra, és Timi láthatóak, akik mindig csak az Ágota Táborban találkoznak személyesen. Fotó: Gémes Sándor

„A legjobb ebben a táborban az, hogy ilyenkor újra találkozhatunk. A közösség a legjobb.” - mondta Ramóna.

A lányok azt is elárulták, hogy ilyenkor a táborban még a telefonjaiktól is könnyen megtudnak szabadulni, a rengeteg programnak köszönhetően.

„Az első napokban persze nehéz letenni, de utána a pörgés és amiatt, hogy itt vagyunk egymásnak eszünkbe se jut a Facebook.” - közölték egyetértésben a lányok.

Ramóna érettségi után a rendőrtiszti főiskolára szeretne menni, de ha az nem jön össze neki, a szociálpedagógia területén szeretne tovább tanulni. Szandra védőnő szeretne lenni, Timit pedig a pszichológia érdekli. Kothencz János a tábor hivatalos megnyitóján még azt is elárulta, hogy igazából a tábor már tegnap este elkezdődött, aminek ő is aktív résztvevője volt, ugyanis 3 órán keresztül szórakoztatta a gyerekeket a színpadról, aminek a végeredménye az lett, hogy tetőtől talpig lisztben és tojásban állt. Az Ágota tábor egyébként szép jövő előtt áll, ugyanis ahogyan azt Kothencz János elárulta sikerült megszerezniük egy területet, ahol a tábornak többet nem kell bérleti díjat fizetnie. Gémes Sándor fotóin azt is megnézhetik, hogy a tábor gyermekei mennyire élvezték a délutáni zumba órát.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.