Közlekedés

Új elektromos autóbuszok érkeztek Szegedre

Új elektromos autóbuszok érkeztek Szegedre

2023. június 29., csütörtök
Új elektromos autóbuszok érkeztek Szegedre

8 darab új, elektromos meghajtású BYD K9UD típusú autóbusz áll a szegedi tömegközlekedés forgalmába. A közel nettó 1,3 milliárd forint értékű fejlesztésnek köszönhetően a megyeszékhely helyi járműállományának tizede megújul, és jelentősen csökken a város levegőjét terhelő károsanyag-kibocsátás.

A Volánbusz a HUMDA Zöld Busz Program keretében 60 darab elektromos autóbusz vásárlásáról írt al ászerződést, ebből 8-at Szeged kapott. A járművek Szeged valamennyi autóbusz-vonalán megfordulnak, kényelmes, korszerű, környezetkímélő utazási körülményeket biztosítva.

A projektnek köszönhetően a 82 darabos helyi járműállomány átlagéletkora 8,6 évről 7,7 évre csökken. A beszerzés összértéke nettó 1,3 milliárd forint, amely a Zöld Busz Program közel 70 százalékos mértékű, vissza nem térítendő támogatásával valósult meg.

Krenner László, a BYD Electric Bus&Truck Hungary Kft. közép-kelet-európai értékesítési vezetője az ünnepélyes projektzáró eseményen azt mondta, nagy örömére szolgál, hogy két hét alatt immár negyedszer adhatnak át BYD buszokat.

Kruchina Vince, a Volánbusz vezérigazgatója elmondta: „A Zöld Busz Programban elnyert támogatás ismét lehetőséget biztosított arra, hogy legidősebb, elavult környezetvédelmi besorolású motorokkal szerelt autóbuszainkat Szegeden sem hagyományos, dízelüzeműjárművekre, hanem korszerűbb, a jövő technológiáját képviselő zöldautóbuszokra cserélhessük.

„Célunk, hogy a Dél-Alföld legnagyobb településén, Szegeden minden lakos jobban megismerhesse a környezetbarát, kibocsátásmentes járműveket a közösségi közlekedésben." - jelentette ki Lázár László, a HUMDA Magyar Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. kommunikációs vezetője.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.