Közlekedés

Júliustól az InterCity-kocsikon is használható lesz az országbérlet

Júliustól az InterCity-kocsikon is használható lesz az országbérlet

2023. június 9., péntek
Júliustól az InterCity-kocsikon is használható lesz az országbérlet

Jelentős változásokat jelentett be a jegyárak átalakításában a MÁV-Volán csoport.Ennek legfontosabb pontja, hogy július 1-től már az InterCity-másodosztályú kocsikon is használhatók lesznek az országbérletek.

Május elseje óta érhetők el az ország- és vármegyebérletek, melyet mrá több százezren váltottak ki. Lázár János építési és közlekedési miniszter már korábban is jelezte, hogy megoldást fognak találni arra, hogy az országbérleteket az InterCity kocsikon is használni lehessen. Mostanra pedig az is kiderült, hogy fog ez kinézni:

  • A július elsejétől életbe lépő új díjszabási rend szerint az eddigi IC-pótjegyek megszűnnek, a funkciójukat pedig egységes árazású helyjegyek veszik át.
  • Ezek megváltásával már országbérlettel is utazhatunk az IC-vonatokon.
  • Az új árak szerint az elővételes IC-helyjegy 650 Ft-ba, az utazás napján 990 Ft-ba fog kerülni.
  • A nem IC-minősítésű, de helyjegyköteles kocsikon egységesen 300 Ft-ra módosul a helyjegy ára.

A helyjegyköteles vonatokon, illetve az első- és a prémium osztályon továbbra sem lesz használható a vármegyebérlet. A prémium helyjegy ára 1990 Ft-ra módosul.

A kilométeralapú menetjegyek díjszabása is változik júliustól a MÁV-START, a Volánbusz, a MÁV-HÉV és a GYSEV járatain egyaránt: 10 kilométer távolságig 400 Ft, 10,1-15 km között 450 Ft, 15,1-20 km között 500 Ft, 20,1-25 km között 550 Ft, 25,1-30 km között 600 Ft lesz a teljes árú, egy útra szóló menetjegyek ára. A kedvezményes jegyek ára a fentiekkel arányosan módosul, a bérletek és a 30 kilométernél nagyobb távolságra szóló menetjegyek ára azonban nem változik.

Az automatákból vásárolt jegyek utáni kedvezmény megszűnik, a digitálisan, például a MÁV applikációból megvásárolt jegyekre vonatkozó kedvezmény pedig 5 százalék lesz.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.