Közlekedés

Fenntartható városi közlekedést népszerűsítő program zárul idén Szegeden

Fenntartható városi közlekedést népszerűsítő program zárul idén Szegeden

2021. október 18., hétfő
Fenntartható városi közlekedést népszerűsítő program zárul idén Szegeden

Négyéves, uniós támogatással megvalósuló, a fenntartható városi mobilitást népszerűsítő program zárul le az év végén Szegeden, közölte Nagy Sándor városfejlesztési alpolgármester hétfőn.

A politikus a program keretében kifejlesztett töltőbicikliket (charging bike) bemutató sajtótájékoztatón elmondta, a felmérések szerint Szegeden a városon belüli helyváltoztatások kétötöde kapcsolódik a munkába vagy iskolába járáshoz.

Az önkormányzat a város 11 nagy munkaadójával összefogva indította el a SASMob projektet, melyhez 3 millió euró (1,08 milliárd forint) közvetlen uniós támogatást nyert el. A programhoz indulása óta 16 újabb vállalkozás és intézmény csatlakozott.

A projekt keretében forgalom- és utasszámfigyelő szenzorokat fejlesztettek és telepítettek a városban, valamint a közösségi közlekedés járművein és megállóiban.

A helyi igényeknek megfelelően kerékpártárolókat építettek az intézményeknél és vállalkozásoknál, jegyautomatákat telepítettek és buszmegállókat alakítottak ki. Fontos volt a szemléletformálás is, amely a közösségi és kerékpáros közlekedés használatát népszerűsítette a cégeknél.

Töltõbiciklivel (charging bike) feltöltött mobiltelefon az eszközt bemutató sajtótájékoztatón a Szegedi Tudományegyetem József Attila Tanulmányi és Információs Központjában Fotó: MTI/Rosta Tibor

Mészáros Attila, a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) Mérnöki Karának tanszéki mérnöke elmondta, a szemléletformáló kezdeményezések egyikeként fejlesztették ki a töltőbiciklit. A hagyományos szobakerékpár átalakításával létrehozott eszköz egyszerre két telefon, táblagép vagy laptop töltésére alkalmas.

A biciklikhez generátort illesztettek, amelyhez töltésszabályozó áramkört kapcsoltak, a rendszert pedig úgy hangolták, hogy az arra alkalmas eszközök akár fél óra alatt feltölthetők így. Az eszközhöz wifi-modult is kapcsoltak, tekerés közben az okos eszközön nyomon követhető a pillanatnyi sebesség, a megtett út és a termelt energia.

A két töltőbiciklit az SZTE József Attila Tanulmányi és Információs Központjában helyezték el, ahol bárki használhatja azokat.

via MTI / Kiemelt kép: MTI

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.