Közélet

A magyar tudományt ünneplik az SZTE-n

A magyar tudományt ünneplik az SZTE-n

2023. november 2., csütörtök
A magyar tudományt ünneplik az SZTE-n

1825. november 3-án, a pozsonyi országgyűlés alsóházi követeinek ülésén ajánlotta fel Széchenyi István birtokainak egyéves jövedelmét egy Magyar Tudós Társaság megalakítására. Ez az esemény a későbbi Magyar Tudományos Akadémia és a tudományos célú összefogás jeles napja lett, amelyről az Akadémia 1997 óta a Magyar Tudomány Ünnepével emlékezik meg.

A megnyitót Erdei Anna, a Magyar Tudományos Akadémia főtitkárhelyettese, az MTÜ Programtanácsának elnöke tartja, ezután köszöntőt mond Rovó László, a Szegedi Tudományegyetem rektora, Freund Tamás, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke, illetve Kozma József, Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzata Kulturális, Oktatási, Idegenforgalmi és Ifjúsági Bizottságának elnöke is.

Művészeti program és tudomány előadás is emeli az esemény nívóját. Előbbit Balázs-Piri SomaJunior Prima Primissima díjas zongoraművész előadása szolgáltatja, utóbbit pedig Pálfy Péter Pál, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja, a Bolyai János Matematikai Társulat elnöke tartja. Előadása a 'Bolyai János korszakalkotó felfedezése két évszázad tükrében' címmel hangzik majd el.

Több díjat is átadnak az ünnepségen. A 2023. évi Eötvös József-koszorúk, az MTA 2023. évi tudományos díja, továbbá a Dél-alföldi Innovációs Díjak kerülnek az azokat megillető emberekhez.

A záróbeszédet pedig Kollár László, a Magyar Tudományos Akadémia főtitkára mondja el.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.