Közélet

Karikó Katalin Szegeden - ez történt tegnap

Karikó Katalin Szegeden - ez történt tegnap

2023. október 13., péntek
Karikó Katalin Szegeden - ez történt tegnap

Még Karikó Katalin megérkezése előtt megjelent az életútját bemutató kötet. Az Áttörések oldalain képek, dokumentumok és visszaemlékezések idézik fel a biológus történetét a gyermekkortól a Nobel-díjig. A könyvet most adták ki Amerikában is. Az önéletrajz egyes részletei csak a magyar változatban olvashatók.

Több program is szerepelt a kutatóprofesszor menetrendjében. 13 óra 15 perckor a Szegedi Tudományegyetem Dugonics téri épülete előtt köszöntötték az egyetem, a város és a vármegye képviselői. Ezt követően a Dugonics téri épület dísztermében 14 órakor sajtónyilvános ünnepi ülés kezdődött a világhírű tudós tiszteletére. A Nobel-díjas kutató 17 órakor a JATE Klubban tartott szemináriumot az egyetemi hallgatóknak. A szegedi program zárásaként 19 órakor a JATE Klubtól ünnepi séta indult a Dóm térre, melyre a város lakosságát is várta az egyetem.

Csütörtökön délután több száz szegedi várta Karikó Katalint a Dugonics téren a SZTE Rektori Hivatala előtt.

https://szegedma.hu/2023/10/szazak-vartak-kariko-katalint-a-dugonics-teren-video-a-cikkben

Hatalmas üdvrivalgás fogadta a kutatóprofesszort, zengett a Dugonics tér.

Különleges pillanat volt, amikor a rektori épület lépcsőjén álló, az egyetem és Szeged másik Nobel-díjas kutatójának Szent-Györgyi Albert szobra mellett állt meg Karikó Katalin.

A várakozó tömeg és a megérkezés pillanat itt látható:

A Dugonics téri épület dísztermében 14 órakor sajtónyilvános ünnepi ülés kezdődött, a teljes beszélgetés itt látható:

Szimbolikus jelentőséggel bíró dolgozószobát, Szent-Györgyi Albert korábbi irodáját kapta meg Dr. Karikó Katalin. A rektor az ünnepi ülésen átadta azt a kulcsot Karikó Katalinnak, amely azt az irodát nyitja, ahol az SZTE első Nobel-díjasa, korábbi rektora dolgozott. A Dóm tér 8-ban, az első emeleten található szobájában még a Szent-Györgyi Albert által használt bútorok is megtalálhatók.

https://szegedma.hu/2023/10/kariko-katalin-szent-gyorgyi-albert-dom-szte-szeged

Az egyetem több kiváló kutatójával, valamint magyar és külföldi hallgatójával is találkozott Karikó Katalin a Jate Klubban, ahol szakmai beszélgetést folytattak.

Fotó: u-szeged.hu

A Szegeden töltött napot egy ünnepi séta zárta, amely a Jate Klubtól a Dóm térig tartott. A város lakossága szép számmal kísérte el Karikó Katalint. Itt látható a teljes menet:

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.