Közélet

Két szegedi pilóta az áldozata a börgöndi repülőbalesetnek

Két szegedi pilóta az áldozata a börgöndi repülőbalesetnek

2023. szeptember 10., vasárnap
Két szegedi pilóta az áldozata a börgöndi repülőbalesetnek

CIKKÜNKBEN FELKAVARÓ VIDEÓ LÁTHATÓ, MEGTEKINTÉSÉT CSAK FELNŐTTEKNEK AJÁNLJUK!

A földbe csapódott Börgöndön egy kisrepülőgép, amelyen, sajtóinformációk szerint, pilótán kívül ketten utaztak. Az Index úgy tudja, hogy a helyszínre már három mentőhelikopter is érkezett. A légi parádét állítólag a baleset következtében lefújták. A börgöndi légi paradén lezuhant a HA-RDM lajstromjelet viselő T–28-as Trojan kisrepülő – közölte közösségi oldalán a Budflyer nevű blog.

Azfmc.hubeszámolója szerint a repülőgép a földbe csapódott, és a földet érés pillanatában berobbant, többen azt írták, hogy lángba borult a környék. Szintén sajtóinformációk szerint a gép olyan területre zuhant, ahol sem emberek, sem autók nem tartózkódtak-ezt később a mentők szóvivője cáfolta (lásd: lent)

A baleset miatt lefújták a parádét, és a légtérbe sem engednek be semmilyen légi járművet. 

A balesetről videó is készült:

FRISSÍTÉS 1

A székesfehérvári önkormányzat kommunikációs központja az MTI-t tájékoztatta a történtekről. Ezek szerint a baleset ismeretlen körülmények között történt, a tűzoltók és a mentők nagy erőkkel a helyszínen vannak. A repülőnap további programjait azonnal felfüggesztették a szervezők. Sajtóinformációk szerint egy Trojan típusú gép zuhant le. A repülőben ketten ültek, esélyük sem maradt a túlélésre, hiszen a gép felrobbant a földbe csapódáskor.

– Bemutatórepülés közben zuhant le a fehérvári repülőnapon vasárnap délután egy sportrepülő. Információink szerint egy parkoló autóba csapódott és kigyulladt – árulta el a feol.hu megkeresésére Szabó-Bisztricz Anett, a Fejér Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője. Hozzátette, három tűzoltóautó tart a helyszínre, a helyszínen azonban már megkezdte a munkát a Székesfehérvári Tűzoltó Egyesület. Nagy az ijedtség, sokan úgy döntöttek, eljönnek a helyszínről, ahova időközben egy mentőhelikopter is megérkezett. A helyszínen lévők csak annyit láttak, hogy a Trojan típusú repülőgép forduló közben megbillent, elveszítette sebességét és lezuhant.

FRISSÍTÉS 2

A közösségi oldalakon többen írták és a Delmagyar is megerősítette a hírt, hogy a repülőt két szegedi pilóta vezette. Rózsavölgyi Vilmos és fia, Árpád szombaton még a szegedi repülőnapon is bemutatózott.

Fotó: Karnok Csaba/delmagyar.hu

A Magyar Nemzet azt írja, hogy a lezuhant North American Aviation T–28 Trojan repülőgép két éve érkezett Magyarországra, és ez volt az egyetlen ilyen gép az országban.

Az első köröket a magyar légtérben és magyar lajstromjellel Szeged felett tette meg

– derült ki adelmagyar.hu2021-es cikkéből. A gép tulajdonosa, Rózsavölgyi Vilmos az első felszállás előtt elmondta, hogy a repülőgépet 1951-ben gyártották és 1956-ig az amerikai légierőnél volt, majd eladták a franciáknak.

FRISSÍTÉS 3

Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője arról tájékoztatta az MTI-t, hogy a balesetben két ember meghalt, négyen égési sérüléseket szenvedtek. A sérültek ellátását a rendezvényt biztosító mentők kezdték meg, majd három mentőhelikopter - Budaörsről, Balatonfüredről és Szekszárdról -, valamint több mentőautó is érkezett. A mentők három súlyos sérültet - egy kislányt, egy nőt és egy férfit - mentőhelikopterekkel budapesti kórházakba, egy könnyebben sérült kisfiút pedig mentőautóval a székesfehérvári kórházba vittek - közölte Győrfi Pál.

FRISSÍTÉS 4

Fejér Vármegyei Rendőr-főkapitányság a police.hu-n írt a balesetről.

"A 2023. szeptember 10-én megrendezésre kerülő Albatrosz Repülőnapon 15 óra 20 perckor egy sportrepülőgép eddig ismeretlen ok miatt lezuhant. A kisrepülő egy parkoló személygépkocsi mellé esett, ami a becsapódó alkatrészektől kiégett. Az elsődleges adatok alapján a pilótán kívül egy fő tartózkodott a repülőgépen, ők a helyszínen életüket vesztették. A személygépkocsi utasai közül három fő súlyos égési sérüléseket szenvedett, őket a mentőszolgálat munkatársai kórházba szállították. A helyszínen lévő több ezer fős tömeg megkezdte a helyszín szervezett elhagyását."

Képeket is megosztott a helyszínen.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.