Közélet

Az SZTE már az ELTE előtt jár

Az SZTE már az ELTE előtt jár

2023. augusztus 4., péntek
Az SZTE már az ELTE előtt jár

Több neves egyetemet utasított maga mögé a szegedi intézmény azzal, hogy harminc százalékkal növelte új hallgatói számát. Többek között a Debreceni Egyetem, a Pécsi Tudományegyetem vagy éppen az Eötvös Loránd Tudományegyetem sem részesített felvételben ekkora arányban új hallgatókat.

126 ezer 449 jelentkező volt országszerte a felsőoktatási intézményekbe, ebből 94 ezer 785-en felvételiztek sikeresen. Az adatokból az látható, hogy tavalyhoz képest ez a szám húszezernél is több felsőoktatásban részesülő diákot jelent. Egyre népszerűbbek a vidéki egyetemek, egyre többen jelentkeznek az ottani képzésekre. Idén 43 százalékkal nőtt a vidéki városokba felvett hallgatók száma, ami azt jelenti, hogy minden második elsőéves ilyen intézményben kezdi meg tanulmányait.

Amennyiben a húszezernél nagyobb hallgatói létszámmal rendelkező egyetemek listáját nézzük, akkor a SZTE rekordot döntött a felvett hallgatók számával. 7896 diák kezdheti meg tanulmányait a szegedi egyetem falain belül. Ez a szám 1820 fővel lépi túl a tavalyi elsőévesek számát.

Az SZTE harminc százalékkal növelte hallgatói létszámát a 2023-as központi felvételi eljárásban, ezzel olyan felsőoktatási intézményeket előzött meg, mint a Debreceni Egyetem, a Pécsi Tudományegyetem, az Eötvös Loránd Tudományegyetem és a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem. 

Azonban ezek az adatok még nem véglegesek, mert jelenleg is zajlik a pótfelvételi, a külföldi hallgatók és a szakirányú képzések felvételi eljárása. A felvett hallgatók összessége több, mint kilencezer lehet.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.