Közélet

A bontóba kerülnek fél év megőrzés után az elszállított autók

A bontóba kerülnek fél év megőrzés után az elszállított autók

2023. augusztus 4., péntek
A bontóba kerülnek fél év megőrzés után az elszállított autók

Fél esztendő után minősülnek hulladéknak a begyűjtött járművek. Ekkor indul el a procedúra, hogy egy bontóüzem területére szállítsák a keresetlen autókat.

A napokban megírtuk, hogy az Szegedi Közlekedési Kft. nagyon belelendült a szegedi parkolóhelyek felszabadításába, méghozzá olyan módon, hogy a régóta ott álló kocsikat elszállítják. Mindamellett, hogy a helyet is foglalják, még a városképet is rontják a már sok esetben roncsnak kinéző gépjárművek. Emiatt sokan panaszkodtak már a szegedi lakosok közül, sokan örömmel fogadták az SZKT aktív fellépését.

Sümeginé Törőcsik Tünde, a városi cég megbízott közkapcsolati irodavezetője írta meg a Délmagyarnak, hogy bár a gépkocsik elszállítását az SZKT csapata végzi, azok elszállításáról nem az SZKT rendelkezik.

A hatósági jelzés nélküli, vagyis rendszám nélküli, vagy érvényes hatósági jelzés nélküli (rendszámos, de lejárt műszaki engedélyes) gépkocsikat a közterület-felügyeleti csoport megrendelésére szállítják be a közlekedési cég Körtöltés utcai telephelyére.

A tárolásra vonatkozóan még 2009-ben született rendelet az igazságügyi és rendészeti miniszter tollából, hogy 6 hónapig kötelesek megőrizni a gépjárműveket. Fél éve van egy autó tulajdonosnak, hogy kiváltsa járművét, ezt pedig úgy teheti meg, hogy kifizeti a napi 1200 forint+ÁFÁT.

Ha azonban a közterület-felügyeleti csoport két felszólító levele ellenére sem váltják ki a járművet, azt a féléves türelmi idő után elviszik egy autóbontóba, márt már hulladékként kezelik.

2019-ben fogadott még el egy rendeletet a közgyűlés, ami szabályozza az autók elszállítását. A probléma teljeskörűen sosem oldódott meg.

A közterület-felügyelet munkatársai egy figyelmeztetést raknak a kocsikra, 10 nap haladékot adva a tulajdonosnak - így indul az elszállítási folyamat. Aki ennek ellenére nem viszi el a kocsiját, annak a zsebébe kell nyúlnia, hogy kiváltsa elszállított járművét. Egy autó, motorkerékpár vagy segédmotor-kerékpár elszállításáért 21 ezer 908 forintot kell fizetni. Ahogy írtuk, hat hónap után pedig a roncstelepen köt ki az autó.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.