Közélet

Novák Katalin a Roma Integrációs Nap fővédnöke

Novák Katalin a Roma Integrációs Nap fővédnöke

2023. április 15., szombat
Novák Katalin a Roma Integrációs Nap fővédnöke

Magyarországon immár tizenkétévefolyik 11 roma szakkollégiumban a roma származású és/vagy hátrányos helyzetű fiatalok felsőoktatási karrierútját, intézményi és társadalmi beilleszkedését szolgáló munka.

Az országos hálózatba szerveződött szakkollégiumok, tagságuk és két integráló szervezetük, a Keresztény Roma Szakkollégiumi Hálózat és a Roma Szakkollégiumok Egyesület elkötelezett szószólói a roma és/vagy hátrányos helyzetű közösségek társadalmi integrációja melletti kiállásnak. Közleményükben kiemelik: ennek szellemében a Nemzetközi Roma Naphoz kapcsolódó egyedülálló rendezvény megszervezésére vállalkoztunk támogató partnereink – Dunamelléki Református Egyházkerület, a Belügyminisztérium Társadalmi Felzárkózásért Felelős Helyettes Államtitkársága, Hans Seidel Alapítvány – segítségével.

Az Összetartozunk – Roma Integrációs Nap célja, hogy lehetőséget teremtsen a magyarországi cigányság társadalmi beilleszkedésén és esélyegyenlőségének biztosításán munkálkodó társadalmi szervezetek, szakpolitikai aktorok, egyházak és civil kezdeményezések találkozására. Továbbá céljuk, hogy az integráció ügyét és a kapcsolódó feladatrendszer nagyságrendjét, valamint össztársadalmi jelentőségét az érdeklődő közvéleményben tudatosítsák. A népesség közel 10%-át kitevő roma nemzetiségi kisebbség és a hátrányos társadalmi-gazdasági helyzetű csoportok beilleszkedése ugyanis minden túlzás nélkül az ország jövőjét alapjaiban meghatározó közügy.

A rendezvény fővédnökeNovák Katalin köztársasági elnök asszony.

Az ünnepi alkalommal köszöntőt mondó notabilitások és konferencia előadók mellett a rendezvény a társadalmi integráció kérdését értelmező tematikus kerekasztalbeszélgetéseket kínál az érdeklődők számára. A meghívott tucatnyi szervezet, egyesület kiállító pavilonokban mutatja be szerteágazó tevékenységét. A délelőtti szakmai programot követően délután az eseménynek helyt adó Ráday Ház előtti téren (Markusovszky tér) színes kulturális program, koncertek veszik kezdetüket.

A rendezvényre és a kulturális kísérőprogramokra regisztrációt követően a szervezők minden érdeklődőt szeretettel várnak abban a reményben, hogy ezzel közösen mutathatnak rá azösszetartozásés az ebből fakadó összefogás gyakorlati társadalmi jelentőségére.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.