Közélet

Ismét bizonyított a baloldal: nemet mondtak a békepárti határozatra

Ismét bizonyított a baloldal: nemet mondtak a békepárti határozatra

2023. március 31., péntek
Ismét bizonyított a baloldal: nemet mondtak a békepárti határozatra

A határozattal – amelyet 130 igennel és 24 nemmel szavaztak meg a képviselők – az Országgyűlés kifejezi elkötelezettségét a béke mellett, és rögzíti: azt várja el a nemzetközi közösség minden tagjától, hogy a mielőbbi béke érdekében lépjen fel, és kerülje azokat a lépéseket, amelyek a háború kiterjedésével járnak.

A dokumentum elítéli Oroszország katonai agresszióját, és elismeri Ukrajna jogát az önvédelemhez. Leszögezi, hogy csak azonnali tűzszünettel, tárgyalásokkal és békével lehet életeket menteni.

A 2022-es választások és a szankciókról szóló konzultáció eredményei egyértelműek: a fegyverszállítások és további szankciók helyett mielőbbi béketárgyalásokra van szükség – áll a határozatban.

https://szegedma.hu/2023/03/orban-viktor-a-harmadik-vilaghaboru-realis-veszely-ebben-a-pillanatban

A dokumentum szerint ezzel szemben „Európa a háborúba sodródás napjait” éli, az Európai Parlament további fegyverszállításokat követel, a tagállamok egy része pedig már el is kötelezte magát emellett. „Ezek a lépések világháborúhoz vezethetnek” – figyelmeztetnek.

Budapest, 2023. március 31. A békepárti határozati javaslatról szóló szavazás eredménye egy kijelzõn az Országgyûlés plenáris ülésén 2023. március 31-én. Az elõterjesztést, amelyet az orosz-ukrán háború egyéves évfordulója kapcsán nyújtottak be a Fidesz és a KDNP képviselõi, 130 igen és 24 nem szavazat mellett fogadták el. MTI/Kovács Attila

Rögzítették azt is: a Brüsszelben elfogadott gazdasági szankciók nem csillapították a háborút, sőt a szankciók eredményezte magas energiaárak megfizetésével Európa finanszírozza Oroszország háborúját. A határozat ezért ellenzi azokat a brüsszeli terveket, amelyek tovább szélesítenék az energetikai szankciók körét, elfogadhatatlannak nevezve, hogy Európa, és benne Magyarország legyen a háború fő gazdasági teherviselője.

A dokumentumban a parlament felkérte a kormányt, hogy továbbra is minden lehetséges módon folytassa az ukrajnai menekültek megsegítését, és arra is felhívják a figyelmet, hogy a katonai konfliktus súlyosan érinti a kárpátaljai magyar közösséget.

A korábban lefolytatott parlamenti viták során a baloldalon kijelentették, hogy nem támogatják a javaslatot. A parlamenti szavazás szerint a következő képviselők szavaztak nemmel a békepárti határozatra:

Dr. Dávid Ferenc – DK, Bedő Dávid – Momentum, Fekete-Győr András – Momentum, Gelencsér Ferenc – Momentum, Hajnal Miklós – Momentum, Lőcsei Lajos – Momentum, Orosz Anna – Momentum, Sebők Éva – Momentum, Szabó Szabolcs – Momentum, Tompos Márton Kristóf – Momentum, Tóth Endre – Momentum, Dr. Apáti István – Mi Hazánk, Dócs Dávid – Mi Hazánk, Dúró Dóra – Mi Hazánk, Novák Előd – Mi Hazánk, Szabadi István – Mi Hazánk, Toroczkai László – Mi Hazánk, Berki Sándor – Párbeszéd, Dr. Mellár Tamás – Párbeszéd, Szabó Rebeka – Párbeszéd, Szabó Tímea – Párbeszéd, Tordai Bence – Párbeszéd, Dr. Hadházy Ákos – független. A Gyurcsány Ferenc vezette DK nem nyomott semmilyen gombot.

Megerősítették: Magyarország a NATO és az Európai Unió elkötelezett tagja, és mindent meg fog tenni a béke előmozdítása érdekében.

Felszólították a magyar közéleti szereplőket, hogy tartózkodjanak az olyan állásfoglalásoktól és politikai akcióktól, amelyek jelentős gazdasági károkat okozhatnak vagy Magyarország háborúba sodródását eredményezhetik.

Ifj. Lomnici Zoltán: a békepárti határozat a magyar emberek többségének akaratát rögzíti

A Századvég Közéleti Tudásközpont tanácsadója az M1 aktuális csatornán úgy fogalmazott, a határozat "nem maszatol", világosan fogalmaz, logikus a felépítése és egyértelmű üzenetet fogalmaz meg: kiemeli a békepártiságot, tiszteletben tartja Ukrajna területi autonómiáját, elítéli az orosz agressziót, kitér a szankciók káros hatásaira, és arra kéri az Európai Uniót, hogy ne hozzon több ilyen jellegű intézkedést. Emellett felhívja a figyelmet a kormány állampolgároktól kapott erős felhatalmazására, valamint felszólítja a magyar baloldalt, hogy ne okozzon károkat az országnak és a magyar embereknek.

A határozat a legdemokratikusabb módja annak, hogy a magyar emberek többségének akaratát rögzítse, a dokumentumban ugyanis a magyarok "viszontlátják" azt az akaratukat, amelyet a nemzeti konzultációban kifejeztek, és amelyet a tavalyi országgyűlési választáson a döntésükkel támogattak - mondta az alkotmányjogász.

Ifj. Lomnici Zoltán kitért arra is, hogy a magyar baloldal nemcsak a "szokásos jelleggel" mondott ellen a kormánynak ebben a témában, hanem "kényszerűségből, hiszen a mögöttük álló támogatóik nem tolerálnák, ha ebben a kérdésben meginogna a magyar baloldal".

A szavazás után az alkotmányjogász kiemelte: mivel a javaslatot meggyőző többséggel fogadta el az Országgyűlés, az rendkívüli módon legitim.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.