Közélet

Tematikus sétán mutatják be a szegedi füvészkert orchideagyűjteményét

Tematikus sétán mutatják be a szegedi füvészkert orchideagyűjteményét

2023. január 30., hétfő
Tematikus sétán mutatják be a szegedi füvészkert orchideagyűjteményét

Az orchidea- vagy kosborfélék a növényvilág formai változatosságuk, speciális szaporodás-biológiájuk és életmódjuk miatt is különleges, legnagyobb fajszámú családja. Akár 30 ezer természetes módon kialakult faj is tartozhat a családba, emellett mintegy 150 ezer hibridfajta létezik.

A kosborfélék a sivatagok és gleccserek kivételével szinte minden szárazföldi élőhelyen, valamennyi kontinensen előfordulnak. A Kárpát-medencében több mint ötven - kivétel nélkül talajlakó - faj őshonos.

A mérsékelt égövön üvegházakban nevelt trópusi orchideák nagy része ősszel és télen hozza látványos és egzotikus virágait, az SZTE Füvészkertjében található orchideaház is ilyenkor mutatja legpompásabb arcát.

A botanikuskert gyűjteménye mintegy félszáz nemzetség több mint 250 egyedét mutatja be, ezek között vannak botanikai fajok és hibridek is.

A legtöbb trópusi orchideánk melegházi és fán lakó (epifita) életmódot folytat, de vannak köztük talajlakók is, mint a rendkívül egzotikus megjelenésű - nevüket virágjuk érdekes alakjáról kapó - papucsorchideák. A kert hidegebb körülményeket igénylő orchidea fajai közül a tél közepén a - Délkelet-Ázsiából származó, hosszan tartó virágai miatt népszerű - csónakorchideák kezdik bontogatni szirmaikat.

A szombaton esedékes tematikus szakvezetésen előzetes regisztrációt követően vehetnek részt az érdeklődők.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.