Közélet

A kommunizmus áldozataira emlékezett a szegedi KDNP

A kommunizmus áldozataira emlékezett a szegedi KDNP

2021. február 25., csütörtök
A kommunizmus áldozataira emlékezett a szegedi KDNP

– Ez az embertelen eszme és politikai rendszer 100 millió halottat, sok százmillió meggyötört életet követelt. Szeged ’56-ban elsőként lépett fel a szabadságért és a függetlenségért, de még most is érezzük a Komócsinok szellemét az egykori „Pol Pot megye” székhelyén. Soha többé kommunizmust – summázta gondolatait a képviselő.

Mint ismeretes, február 25-ét 2000-ben nyilvánította az Országgyűlés a kommunizmus áldozatainak emléknapjává. Az első megemlékezés 2001-ben volt.

Az emléknap időpontja azért február 25-e, mert 1947-ben a szovjet megszállók ezen a napon tartóztatták le Kovács Bélát, a Független Kisgazdapárt (FKGP) főtitkárát, akit pedig országgyűlési képviselőként mentelmi jog védett. Ez volt az első lépés Magyarországon a totális egypárti diktatúra kiépítése felé, amely a kommunistáktól még távolságot tartó erők megfélemlítésével, az FKGP feldarabolásával járt, és megnyitotta az utat Nagy Ferenc miniszterelnök májusi eltávolítása előtt.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.