Közélet

Van megoldás a szemét és kosz eltüntetésére Szegeden?

Van megoldás a szemét és kosz eltüntetésére Szegeden?

2020. január 31., péntek
Van megoldás a szemét és kosz eltüntetésére Szegeden?

Rendszeresen kapjuk olvasóinktól a képeket, de a szegedi közösségi oldalakon is szinte naponta találunk bejegyzést a belvárosban tapasztalható "szeméthelyzetről". Annak jártunk utána, hogy a szegediek szerint miért van ennyi szemét a városban és mi lehet a megoldás, hogyan tisztulhat meg a város.

Egymásnak feszültek a kommentelők és leveleket is kaptunk olvasóinktól az elmúlt napokban a szeméttárolókról írott cikkünk miatt. Ha mérleget szeretnénk vonni, akkor a "meccs" részeredménye döntetlen és úgy tűnik, az igazság valahol a két oldal között van, azaz a szegediek is felelősek azért, hogy áll a szemét a városban, de a tisztaságért felelősSzegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. (SZKHT) is dolgozhatna nagyobb gonddal.

Jobban kellene vigyázni a tisztaságra

– A fiatalok egy-egy nyári hétvége után disznóólat csinálnak a Kárász utcából, erre még jönnek a hajléktalanok. Cég legyen a talpán, aki ezt a nyáron napi rohamot bírja. Jobban kellene figyelnünk a tisztaságra –írta levelében Andrea.

– Ha tele van a kuka, akkor miért az a megoldás, hogy mellé vagy a tetejére rakjuk a szemetet? Azért azt nem várhatjuk, hogy 0–24 órában álljon mellette ember –ezt már egy kommentben olvashattuk. – A kis szemét is szemét, a csikkeket olyan laza kézmozdulattal dobja el mindenki, hogy már észre sem lehet venni. De a rágó is a földön landol – ecsetelte levelében Ferenc. Kár lenne vitatni a fenti megjegyzések igazságtartalmát. A szemétnek valahogyan az utcára, földre, a szemetes mellé kell kerülnie, márpedig az magától nem kerül oda.

Jobban kellene figyelni a takarításra

–Az oké, hogy ilyen, de én amióta szegedi vagyok, nem láttam ezen a területen takarítót! Magasnyomású mosóval le lehetne mosni, mint ahogy néhanapján a Kárász utcát is mossák –ez a Széchenyi téri buszmegállóban található szeméttárolóról írt cikkünk alatti kommentben olvashattuk. –Napokig ömlik a szemét egy-egy belvárosi kukából. Nem hiszem, hogy az illetékes emberek szemét nem szúrja és bejelentés kell ahhoz, hogy akár soron kívül is ürítsék – írta egyik olvasónk. –Tessék-lássék, hébe-hóba takarítással nem lesz soha tiszta a város. Nyáron szembetűnőbb a kosz és sokkal több a szemét is, de télen is szégyenteljes, ahogy kinéz egy-egy utca. Emlékezhetünk az őszi nagy viharra: azt a hatalmas mennyiségű szemetet nem a kukából fújta ki a szél – foglalta össze a problémát Károly. Ezekbe az állításokba is nehezen lehet belekötni. Emlékezhetünk, hogy a Széchenyi téren egy padon hetekig állt a galambürülék, Odesszában a frissen átadott kertben állt a szemét, de kukák telítettsége is rendszeres téma a közösségi oldalakon.

A megoldás egyszerűnek tűnik

Nem csak kritika, de megoldási javaslat is érkezett szép számmal. Többen javasolták, hogy érdemes lenne utcaseprőket alkalmazni. Nem egy magyar és európai városban járja az utcákat seprűvel, mobil szemetest hordva olyan ember, akinek az a feladata, hogy ha a legapróbb szemetet látja, azonnal tesz is ellene, ha pedig komolyabb beavatkozást igénylő esetet lát, értesíti az illetékes osztályt, ahol gyorsabban tudnak segíteni. Egyik olvasónk szerint a modern technikát is segítségül lehetne hívni. Javaslata szerint egy applikációt lehetne fejleszteni, ahol bárki jelezhetné két gombnyomással, ha valahol szemetet, koszt lát, így az sokkal gyorsabban juthat el a tisztaságért felelős SZKHT munkatársaihoz. Sokan abban látják a megoldást, hogy minden reggel alaposan takarítsák ki a belvárost, ürítsék a szemetet és havonta két alkalommal teljes, nagytakarítást javasolnak. Úgy vélik, hogyha ezt sikerül rendszeressé tenni, akkor lényegesen tisztább lesz Szeged és a tisztaság talán azokat is ösztönzi a rendre, akik kevésbé figyelnek erre. Az SZKHT-nak írt levelünkben azt kérdeztük, hogy a felsorolt három megoldás közül támogathatónak találják-e valamelyiket, illetve bármilyen más megoldást látnak-e probléma megoldására.

De szavazni most Ön is tud:

Ha más ötlete van, írja meg nekünk levélben, vagy kommentben!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.