Közélet

Havi 100 ezres tandíjjal indul luxus magániskola Szegeden

Havi 100 ezres tandíjjal indul luxus magániskola Szegeden

2019. június 7., péntek
Havi 100 ezres tandíjjal indul luxus magániskola Szegeden

Ez a "hozzájárulási" díj még nem tartalmazza a gyerekek étkeztetését. Az alapítók közt ifjabb Duda Ernő, a Solvo Biotechnológiai Zrt. vezére és a szocialista kormányok kádere is megtalálható.

A liberális szemléletű oktatási intézmény ebben a tanévben már fogadja a tanulókat és családjaikat. A Facebook bejegyzésük alapján március 23-ig zárult le a jelentkezési határidő az elsőtől negyedik osztályos korú gyerekek számára, ezután felmenő rendszerben folytathatják tanulmányaikat hivatalosan magántanulóként a Szikra Iskola tanulócsoportjaiban. Vastagon fogott az iskola alapítóinak ceruzája, hiszen havonta 100 ezer forintot kérnek tandíjként. Nyári tábort is szerveznek, melyen az egy hétig tartó részvétel 20 ezer forintba kerül fejenként. Még kedvezményesen is 15 ezer forintra lehet csökkenteni a tábor borsos heti díját. "Fontos leszögeznünk, hogy mi nem gyermekeket veszünk fel a tanulócsoportunkba, hanem családokat.

A felvételi kifejezés helyett mi 0. típusú találkozásnak neveztük el azt a körülbelül 1 órás ismerkedő alkalmat, ahol elsősorban a gyermeket figyeljük meg játékos feladatok, beszélgetés segítségével.

Emellett a szülőkkel ismerkedünk meg jobban, tehát a találkozás alkalmával közvetetten ennek a szülő-gyermek-tanító hármasnak a működőképességét, tulajdonságait vizsgáljuk" – szerepel a sajátos szemléletű iskola weboldalán elérhető tájékoztató anyagában. A dokumentum szerint a gyerekek iskolában töltött napja így alakul:

A nap ráhangolódás szakaszában a gyerekek beszámolhatnak arról, hogyan érzik magukat, illetve milyen elvárásaik fűződnek az ott eltöltött naphoz. Fél 1-től kezdődik az ebéd és a pihenő, ám a 100 ezer forintos tandíjba nem sikerült belekalkulálni az ebédet. A Szikra alapítói között megtalálható az az ifjabb Duda Ernő, aki a szocialista kormányok alatt diszponált milliárdos mértékű tudományos kutatási támogatások fölötta Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatal Kutatási és Innovációs Technológiai Tanácsának tagjaként, miközben

súlyos pénzekhez jutott cége, a Solvo Biotechnológiai Zrt.

Szakmai berkekben azonban nem tudta magának kivívni a neki járó tiszteletet, hiszen a 2000-es években szerzett diplomájáról maga is úgy nyilatkozott az Indexnek, hogynem túl régi és nem túl komoly papír, valóban kirúgták az egyetemről. Kétes képzettsége ellenére azonban így is egyetemi óraadóvá nevezte ki Keszthelyi-Szabó Gábor, aki 2003 és 2010 között vezette az SZTE-t rektorként. Duda részt vett a kudarcba fulladt szegedi tudományos projekt, a Biopolisz innovációs pénzekhez jutásához. A projektet Botka László már első polgármesteri kampányában ígérte, a város tudományos életét felpezsdítő koncepciót képzeltek el, mely az MTA Szegedi Biológiai Központjával és az egyetemmel közreműködve valósulhatott volna meg, ám hatalmas összegek elköltése után semmilyen kézzelfogható eredményt nem tudtak felmutatni a szereplők a Biopolisz kapcsán, így az szépen lassan megszűnt.

A Szikrának a téma kapcsán elküldtük kérdéseinket, válaszaikat közöljük, amint megkaptuk.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.