Írjon nekünk

Gazdaság

15 milliárd tűnhetett el a Biopolisz-süllyesztőben, de eredmény sehol

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/tegely jozsef.jpg

Megjelent:

Alibidiplomás tanácsadótól kezdve professzorokon át a szocialista városvezetésig vezet a Biopolisz “sikertörténete.” A projekt, mely már Botka László 17 évvel ezelőtti kampányában is megjelent, hatalmas pénztemető, ám másoknak kiváló kereseti lehetőséget biztosíthatott.

“Milliárdos állami támogatások a magyar biotechnológiai sikertörténet mögött” – ezzel a címmel jelent meg egy írás 2007-ben az Indexen. A cikk a Solvo Biotechnológiai Zrt-ről szól, melynek élén ifj. Duda Ernő áll.

“Ifjabb Duda Ernő (38) a Solvo megálmodója, társalapítója, és legnagyobb részvényese. Közvetlenül és a résztulajdonában álló LP Invest Kft. befektetési tanácsadó cégen keresztül a cég részvényeinek több mint egyharmadát jegyzi. A tulajdonos-vezérigazgató életútja nem szokványos történet” – írták Dudáról, akit csak a biotechnológiai ipar fenegyerekeként aposztrofáltak. A vállalat a MSZP kormányok ideje alatt milliárdos mértékű támogatást kapott. Ebben a céget vezető Duda is kulcsszerepet játszott a Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatal Kutatási és Innovációs Technológiai Tanácsának tagja volt, így befolyással bírhatott a kiosztott támogatási pénzek fölött.

ifj. Duda Ernő. Fotó: TedxDanubia

Dudával kapcsolatban érdekes motívum, hogy a végzettségéről nem találni adatokat. A hírportálon megjelent cikkben is reagált erre.

“Ugyan van már diplomám, de nem túl régi és nem túl komoly papír, és valóban kirúgtak az egyetemről anno” – ismerte el. Ez a hiányosság szakmabeliek részéről hitelteleníti a területen vállalt pozícióját, hiszen többek között Duda hozta létre a Magyar Biotechnológiai Szövetséget, mindemellett pedig 2006-ban Keszthelyi-Szabó Gábor, a Szegedi Tudományegyetem rektora (nem összekeverendő a közvetlenül utána megválasztott Szabó Gáborral – a szerk.) egyetemi óraadóvá nevezte ki. Sokan úgy vélik, hogy egyenesen docenssé, ám az ehhez szükséges tudományos fokozatot nem érte el értesüléseink szerint Duda.

A Solvo Zrt. vezérigazgató-tulajdonosa kulcsszerepet vállalt abban, hogy innovációs pénzek közelébe juttassa a Biopoliszt. A Biopolisz Szegedi Innovációs Szolgáltató Kft-t 2003-ban hozták létre azután, hogy Botka László 2002-es megválasztása előtt ezzel a vízióval kampányolt. Ebben három szereplő vett részt: a szocialista városvezetés, a Szegedi Tudományegyetem, valamint az MTA Szegedi Biológiai Központja (SZBK). Az ötletgazda Dudits Dénes akadémikus, az SZBK igazgatója.

“Ez olyan, mint az olajszőkítés, csak ilyen embereket használtak” – fakadt ki egy, a biotechnológia területén bennfentes forrásunk.

“Mondjanak egy beruházást, ami közpénzzel megtámogatva, de jelenleg is fenntartható módon működik! A Biopoliszból semmi sem lett súlyos közpénzekkel” – mondta.

Dudits a Délmagyarnak 2008-ban sorolta az öt év alatt elért eredményeket. “Felépült az egyetem új biológiai épülete, megalakult a neurobiológiai tudásközpont, és a közeljövőben kétmilliárd forintos beruházással genomikai innovációs központot hoznak létre, amely támogatja majd a biotechnológiai kis- és középvállalkozásokat a működésük első időszakában” – írta a napilap.

A tervekben az is szerepelt azonban, hogy 2000 ágyas klinikai tömb épül, ehelyett viszont csak 255 ágyas tömb épült fel. Amikor látszott, hogy megtorpan a projekt, Nagy Sándor városfejlesztési alpolgármester azt nyilatkozta, a biopoliszprogram nem ért véget, “még csak most kezdődik.” Az elképzelésekben szerepelt az is, hogy a húszhektáros MÁV-területen technológiai parkot építenek, illetve inkubátorházat és majd özönlenek a kutatók Szegedre.

A terület szereplői úgy vélik, a konzorcium létrehozása csupán arra volt jó, hogy az akkor még MSZP-SZDSZ klientúrát ez által tudják kiszolgálni és itt jön a képbe újra Duda. A terület szereplői úgy vélik, akár 15 milliárd forint  összértékű kutatási támogatást költhettek el úgy, hogy semmilyen kézzelfogható eredményt nem sikerült elérni.

Részben az SZBK bábáskodott a Biopolisz létrejöttében. Fotó: Wikipédia

A Biopolisz életének nyilvánosan utolsó állomása a Genomikai Innovációs Központ (GIK) kudarcot vallott megalapítása volt. A biotechnológiai zászlóshajónak szánt beruházás alapkövét Botka László 2009-ben tette le. A polgármester a GIK alapításának céljáról úgy fogalmazott, a Szegedi Tudományegyetemmel és a kutatóintézetekkel együttműködő biotechnológiai cégek juthatnak majd infrastruktúrához a központban. A kétmilliárdos beruházásból viszont egy kapavágás sem valósult meg.

“Négyezer négyzetméteren a legmodernebb laborokkal felszerelt épület valósul meg, de a beruházás csaknem felét teszi ki, hogy a legkorszerűbb eszközök is rendelkezésre álljanak, és segítsék a kutatók mellett a betelepülő genomikai cégek munkáját” – számolt be akkor portálunk. Külön érdekesség, hogy a végül nem megvalósult GIK-ben 90 százalékos tulajdonrésszel bírt a a Szeviép Investment Zrt., valamint az MTA és az SZTE 5-5 százalékkal. A projekt kapcsán is adós maradt a csődbe ment építőipari vállalat leányvállalata, hiszen a GIK 95 milliós törzstőkéjéből 81 millió forintot, viszont a Gazdaságfejlesztési Operatív Programban a projektre megítélt egymilliárdos támogatás 50 százalékos önrészét magára vállalta a részvénytársaság.

Hírzóna

Hosszú távú intézkedések is életbe léphetnek a gazdasági károk enyhítésére

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/tegely jozsef.jpg

Megjelent:

Szerző:

Fejlesztéseket és képzések elvégzését javasolják a vállalkozóknak.

Tovább olvasom

Hírzóna

300 ezer forintra büntettek egy árust, mert túl drágán adta a csirkehúst

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/tegely jozsef.jpg

Megjelent:

Szerző:

Minden tizedik ellenőrzött bolt ellen vizsgálat indult.

Tovább olvasom

Hírzóna

Újabb pályázatok nyíltak meg a Magyar falu programban

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/tegely jozsef.jpg

Megjelent:

Szerző:

Önkormányzati tulajdonban lévő utak, hidak építésére, felújítására és járdák építésének, felújításának anyagtámogatására.

Tovább olvasom

Aktuál